Cultura Nova: de voorbereidingen worden zichtbaar

Foto: Heerlen.Nieuws.nl

Over 11 dagen, op vrijdag 26 augustus begint Cultura Nova, het jaarlijks terugkerende en 10 dagen durende internationaal theaterfestival in Heerlen en omgeving. Vandaag waren al de eerste voorbereidende werkzaamheden zichtbaar voor de argeloze voorbijgangers op het Burgemeester van Grunsvenplein. ‘Park Urbana’ is in eerste aanleg.

Pop-up Park

De eerste bloembakken, planten, vrachtwagenladingen grond en andere ‘groene materialen’ lagen daar klaar om verwerkt te worden tot ‘Park Urbana’, het tijdelijke groene stadspark dat in samenwerking met IBA Parkstad wordt aangelegd.
Het park moet gezien worden als een symbolische aanzet voor een groener centrum van Heerlen en zoekt verbindingen tussen het groen, de stad, kunst en cultuur en is daarmee ‘zowel een artistiek statement als een groen toekomstvisioen’, aldus de organisatie.
IBA en Cultura Nova gaan in dit project gezamenlijk op de groene toer om de verbeelding duurzaam te prikkelen, en lijken hiermee ook stiekem een voorproefje te nemen op de toekomstvisie van de gemeente Heerlen, die onlangs in haar ‘bidboek’ ook voor een groener stadshart pleitte en een ‘Urban Catwalk’ voor ogen heeft, een groene loper met waterelementen, met diverse ontmoetings- en belevingsplekken.

Park Urbana

Tijdens en na Cultura Nova wordt er in ‘Park Urbana’ op het plein voor de Heerlense stadsschouwburg een sfeervolle fruitboomgaard aangelegd, en vindt hier op 26 augustus de spectaculaire opening van het theaterfestival plaats. Daarnaast is het park tijdens Cultura Nova het idyllische decor van onder meer de Franse kartonkunstenaar Olivier Grossetête, en van de luchtkastelenbouwers van Architects of Air. En te midden van al dit bekoorlijk groen: de welbekende Spiegeltent met haar aansprekende programmering.
Daarna, in het voorjaar van 2017, zal dit ‘Park Urbana’ uitwaaieren over de regio en een groen spoor door Parkstad trekken. Want gemeenten, buurtverenigingen, burgers en bedrijven kunnen de circa 350 bomen adopteren en plaatsen op plekken die zij willen vergroenen.

Cultura Nova

Sinds de eerste editie in 1991 biedt dit festival een scala aan theater, film, dans, muziek en beeldende kunst. Vaak op ongewone locaties, en in samenwerking met andere, al dan niet culturele partners.
Cultura Nova daagt al 26 jaar uit, prikkelt, verrast en boeit. Eertijds ontstaan vanuit het verlangen ander theater te bieden dan het reguliere aanbod, buiten de officiële zalen. Waarbij de organisatie zocht naar vernieuwende cross-overs met beeldende kracht en kwaliteit, naar interactie tussen locatie en voorstelling en tussen voorstelling en publiek. Theater in een verlaten kasteel, dans in een zandgroeve, concerten in een parkeergarage.
Inmiddels vermaard om haar bijzondere programmering op buitengewone locaties, met intieme ontmoetingen en grootse ensceneringen, met wereldberoemde internationale acts en beginnende theatermakers uit de regio.
Theater en kunst die ontroeren, fascineren, schuren en verbinden; dat is Cultura Nova.

Reacties