Botanische Tuin Kerkrade onderscheiden met NDV-plaquette en oorkonde

Foto: Gemeente Kerkrade

De Botanische Tuin Kerkrade heeft een zeer bijzondere collectie bomen en planten. Dat is ook niet voorbij gegaan aan de Nederlandse Dendrologische Vereniging (NDV), die de collectie heeft gewaardeerd met de NDV-plaquette en een oorkonde.

Tijdens een speciale bijeenkomst op vrijdag 1 juli heeft een afvaardiging van de NDV de oorkonde overhandigd en de plaquette geplaatst in de Botanische Tuin Kerkrade in Terwinselen.

NDV-plaquette

Het is de tweede keer dat de NDV de plaquette uitreikt. In 2014 heeft Arboretum Poort Bulten in Twente de plaquette ontvangen. Om in aanmerking te komen voor de erkenning, moet een botanische tuin, arboretum of collectietuin voldoen aan een lijst van 34 criteria. Er wordt gekeken naar variatie van de collectie, vormgeving van de tuin en het onderhoud. Daarnaast moeten de planten zijn gelabeld en moet zijn vastgelegd op welke wijze de – in dit geval – botanische tuin de continuïteit kan waarborgen. De collectie moet voor het publiek makkelijk toegankelijk zijn.

Nieuw ingericht volgens basisplan

Verantwoordelijk wethouder Bok is zeer te spreken over de positieve waardering van de NDV. “Veel van deze bomen staan er al sinds de aanleg van de tuin. Door de jaren heen raakte het oorspronkelijke idee van architect Bergmans minder herkenbaar. In 2014, toen de botanische tuin 75 jaar bestond, zijn we begonnen met de tuin zoveel mogelijk opnieuw in te richten volgens dat basisplan, maar ook te ontgrijzen en verjongen. Dankzij een royale bijdrage van de provincie kunnen we ruim aandacht besteden aan zeldzame soorten en zijn unieke verzamelingen terug te vinden in de tuin, zoals bijvoorbeeld de Madagaskarcollectie.”

Botanische Tuin Kerkrade

De Botanische Tuin Kerkrade is één van de 24 officiële botanische tuinen in Nederland en de enige in Limburg. De tuin is in 1939 opgericht in opdracht van de Staatsmijnen ter ontspanning voor de mijnwerkers. Het basisontwerp is van tuinarchitect en plantendeskundige John Bergmans (1892-1980) en is gebaseerd op de Engelse landschapstuinen met kenmerkende slingerende paden, intieme ruimtes en verrassende doorkijken. In de tuin zijn ongeveer drieduizend plantensoorten van over de hele wereld ondergebracht, waaronder een groot aantal zeldzame en bedreigde soorten. De tuin is behalve Rijksmonument ook een provinciaal monument en erkend levend museum.