Pro Freestyle in Heerlen: Nederlands grootste action sports festival

Foto: Jarno Schurgers, promo photo

Vanaf vandaag is Heerlen de thuishaven van het grootste action sports & culture festival in Nederland. Pro Freestyle start haar freestyle summer in Heerlen, Limburg.

Van 30 juni tot en met 3 juli nemen de beste Europese action sporters deel aan de wedstrijden in skateboard, BMX park, BMX street, BMX flatland, scoot (stepjes), inline skate en MTB park. De finale vindt van 25 tot en met 28 augustus plaats in Den Haag.

Nieuw dit jaar zijn de sporten scoot (stepjes), inline skate en de mogelijkheid voor amateurs om deel te nemen aan een van de vele wedstrijden. De organisatie wil hiermee lokaal en regionaal talent een podium geven en de verbinding maken tussen top- en breedtesport.

Nieuw onderdeel Pro Freestyle

Met BMX Flatland voegt Pro Freestyle een nieuw sportonderdeel toe aan het action sports toernooi in Heerlen-Limburg. Op vrijdag 1 juli treden de werelds beste BMX flatlanders aan zoals Mathias Dondois, Yohei Uchino and Dominik Nekolny. Samen goed voor 7 keer wereldkampioen. De eerste editie van Pro Freestyle BMX Flatland wordt daarmee gelijk van wereldklasse.

Nederlands en wereldkampioenen aanwezig

In 2015 is de eerste editie van het action sports toernooi in Den Haag georganiseerd. Met ruim 39.000 bezoekers en 200 atleten uit 20 verschillende landen, waarvan enkele uit de wereldtop, was het een groot succes, aldus de organisatie. Ook voor 2016 verwacht de organisatie een topdeelnemersveld. Zo zijn de Nederlands kampioen skateboard in zowel heren als dames aanwezig. Douwe Macare werd in 2015 Nederlands kampioen skateboard en de Venlose Candy Jacobs, ook Nederlands kampioen, mag zich zelfs de nummer 4 van de wereld noemen. De 2009 wereldkampioen BMX flatland (soort breakdance op de BMX), Raphael Chiquet, zal deelnemen aan dit nieuwste toernooionderdeel. “De aanwezigheid van deze topatleten geeft aan hoe zeer zij een nieuw groot multi action sports toernooi als Pro Freestyle waarderen”, zegt medeoprichter Martijn Vroemen.

Custom made setup

De atleten zullen hun tricks, kicks en whips vertonen in een wereldklasse action sports arena.
De arena bestaat uit een verhoogd podium met daarop een speciaal voor Pro Freestyle ontworpen action sports setup van meters hoge half pipes en schansen. De setup is ontworpen en gebouwd in een samenwerking tussen de beste Nederlandse skateboard en BMX park bouwers (Plywood en 040BMXPark). Het park bestaat uit een combinatie van street (technische tricks) en park obstakels (het vliegwerk).

Reacties