Universitaire studie ‘Middeleeuwers’ in Hoensbroek

Nieuwsgierige kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar kunnen de komende 4 maanden alles te weten komen over het leven van ridders, Musketiers en de Middeleeuwen. Op de Museum Jeugd Universiteit in Kasteel Hoensbroek steken ze hierover beslist meer op dan op school, want echte wetenschappers vertellen precies wat ze over die boeiende periode willen weten.

Op 4 zondagen is er van 11.00 uur tot 12.00 uur iedere maand een college over een spannend, bijzonder of grappig onderwerp uit de Kasteeltijd.

22 februari: Hoe vies waren de Middeleeuwers?
Als je aan de Middeleeuwen denkt, waar denk je dan aan? Vieze, ongewassen mensen, straten vol afval, modder en poep? Was dat eigenlijk zo? Middeleeuwers hadden niet de gemakken die wij vanzelfsprekend vinden: stromend water, vuilniswagens, stofzuigers, verpakt eten. Historica Janna Coomans neemt je mee op reis naar de Middeleeuwse stad en haar dagelijkse leven.

29 maart: Deden stoere ridders meer dan alleen vechten?
Als je aan ridders denkt, denk je aan oorlogen en harnassen. Maar er is zoveel meer te vertellen over ridders. Weet jij eigenlijk wie ridders waren? Hoe zag de dag van een ridder uit: alleen vechten of hadden ze ook andere bezigheden? Wie mocht een harnas dragen en hoe zag zo’n harnas uit? Maak kennis met de echte ridderwereld! Door Berus Brokam (stichting Historisch Educatief Initiatief).

26 april: Hoe laat moest je naar bed in de Middeleeuwen?
Jij hebt een slaapkamer met een deur en een eigen bed. Vroeger was dat niet zo. Het bed van de Franse koning Lodewijk XIV stond in een grote ontvangstzaal. Het gewone volk sliep ergens op een strozak. Met nachtmerries, geesten en kabouters wist men wel raad! Dit college van Drs. Ineke Beeling gaat over de geschiedenis van de slaapkamer en alle gewoontes die daar bij hoorden.

31 mei: Wie waren de musketiers?
In juni 2015 komt de nieuwe jeugdfilm Code M uit. Drie vrienden gaan op zoek naar het zwaard van musketier D’Artagnan, één van de “bodyguards” van koning Lodewijk XIV. We gaan met Drs. Anne Rose Orbons naar het jaar 1673, toen de Franse koning Lodewijk XIV Maastricht veroverde. Hoe zag Limburg er toen uit? Wie waren musketiers, wat deden ze?
Wil je meedoen, dan:
– meld je je aan op de website www.museumjeugduniversiteit.nl;
– betaal je € 20,- voor vier colleges;
– ontvang je bij het laatste college een origineel diploma;
– mogen jij en je ouders het museum tijdens de collegedagen gratis bezoeken!
Meer info, zie http://www.museumjeugduniversiteit.nl/overzichtspagina/view/museum/2027

Reacties