Politie start campagne tegen nepvuurwapens

Foto: Pixabay

De politie start op 29 augustus een landelijke campagne tegen nepvuurwapens op straat, gericht op jongeren van 10 tot 16 jaar. Scholen krijgen flyers en posters en docenten wordt gevraagd aandacht aan nepvuurwapens te besteden.

Nepvuurwapens

Daarnaast kunnen jongeren met de politie over het thema chatten op Vraaghetdepolitie.nl op 31 augustus van 19.00 tot 21.00 uur. Vloggers als de Bucket Boys maken filmpjes over nepvuurwapens en politie-eenheden delen informatie op social media zoals Twitter (#nepvuurwapens), Facebook en Instagram.
Meer informatie over nepvuurwapens is ook te vinden op de speciale themapagina over nepvuurwapens.

Incidenten met jongeren

De politie krijgt 20 tot 30 meldingen per week over jongeren die met vuurwapens lopen. Nepvuurwapens, zo blijkt vaak achteraf, maar zo levensecht dat de politie dat niet op afstand kan zien. Agenten gaan dan zo snel mogelijk ter plaatse om de situatie te beoordelen waarbij ze voor de veiligheid van omstanders en zichzelf de jongeren als een vuurwapengevaarlijke verdachte benaderen. Met alle mogelijke gevolgen van dien.

Verbod

Het bezit van nepvuurwapens is verboden in Nederland. Alleen speelgoedwapens met een CE-keurmerk zijn toegestaan. Maar ook daarvoor geldt dat het verboden is om deze openlijk op straat of in publieke ruimtes te dragen. Dit soort wapens komen dreigend over en kunnen aangezien worden voor echte vuurwapens.

Reacties

Cookieinstellingen