Lintjesregen 2015

Foto:

De jaarlijkse lintjesregen vond vandaag plaats van 9.00 tot 12.00 uur in Kasteel Hoensbroek. Negen personen werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, 2 werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Het aantal Lintjes tijdens de Lintjesregen van dit jaar laat een stijgende lijn zien ten opzichte van 2014. Toen werden 8 inwoners van de gemeente Heerlen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Ook dit jaar werden de oud-gedecoreerden van Heerlen uitgenodigd voor een receptie aansluitend aan de Lintjesregen in Kasteel Hoensbroek op vrijdag 24 april 2015 vanaf 10.45 uur.

LID IN DE ORDE VAN ORANJE NASSAU

Mevrouw M.J.E.J. (Hilda) Clemens-Berghof (21-06-1937), Op de Nobel 125 Heerlen

Mevrouw Clemens is sinds 1994 vrijwilliger bij Zonnebloemafdeling Schandelen, Palemig, Sittarderweg e.o. Zij organiseert daar de jaarlijkse Kerst- en Paasloterijen en kien-middagen. Hiervoor speurt zij in Heerlen en omstreken, tot in Aken toe, naar leuke en goedkope prijsjes voor de gasten en dat kost haar de nodige uren. Met de opbrengst van de loterijen kan de afdeling enkele activiteiten verzorgen voor de gasten. Iedere Euro opbrengst kan weer besteed worden aan een lekker stuk Limburgse vlaai met een kop koffie of thee. De opbrengst van deze loterijen zijn daarom belangrijk voor de afdeling. Daarnaast is mevrouw Clemens actief als gastvrouw voor 6 gasten van de afdeling. Zij bezoekt hen regelmatig, regelt dagelijkse beslommeringen en neemt hen mee naar activiteiten. Haar gasten zijn eenzame en fysiek beperkte oudere mensen en ondanks haar eigen fysieke ongemakken is ze steeds in de weer voor hen. Bij alle activiteiten is zij aanwezig om de gasten een leuke middag of uitstapje te bezorgen. Vanaf 1998 was mevrouw Clemens bestuurslid van de bejaardensoos in de wijk en ook hier zorgde zij voor de inkoop van prijsjes voor het kienen en de loterijen. Vanaf 2005 was zij tevens penningmeester en regelde de contributies, subsidieaanvragen en rekeningen van de soos. Mevrouw Clemens is daarnaast jarenlang mantelzorger geweest voor haar ouders en schoonouders.

De heer J.H.W. (Jo) Derikx (15-12-1940) Litscherboord 12, 6413 AW Hoensbroek

Vanaf 1 december 1998 is de heer Derikx als lid van de toenmalige Scoutinggroep St. Joris te Nieuw-Einde en de huidige Scoutinggroep Nieuw-Einde werkzaam geweest. Als man van de technische dienst regelde hij alles bij voorkomende werkzaamheden. Hulp bieden daar waar het nodig was stond bij hem hoog in het vaandel. Ook als de jeugd naar een of andere kampplaats gebracht moest worden dan was hij van de partij. Naast alle praktische werkzaamheden bezocht de heer Derikx altijd trouw de vergaderingen en bijeenkomsten van de vereniging en vervulde hij een verbindende rol. In 1980 had scoutinggroep St. Joris zijn home onder de kerk in Vrieheide, maar deze ruimte werd te klein en de groep vond in 1987 zijn onderkomen in een oude school waar de toenmalige Sterrenwacht in had gezeten. Het gebouw stond voor afbraak gepland, maar via de gemeente Heerlen heeft de scoutinggroep het gebouw over kunnen nemen, mits ze zelf het gebouw zouden opknappen. Het hele jaar is er mede door de heer Derikx avond aan avond, op zaterdagen en verdere vrije tijd gewerkt om voor de kinderen het nieuwe Scoutinggebouw te verwezenlijken. Zo is het gebouw van de ondergang gered. In 1987 kreeg de scoutinggroep bericht dat zij met de Lady Baden Powellgroep moesten fuseren. De fusie heeft beide groepen geen windeieren gelegd. Met het gespaarde geld van de Lady Baden Powellgroep kon het huidige home aan de Adenauerlaan 6 worden gekocht. De heer Derikx was blij met dit geld. Zo kon er worden verder gegaan met de werkzaamheden. Inmiddels is de heer Derikx met zijn werkzaamheden gestopt, maar uit het vorenstaande blijkt dat ook al is hij weg, het zeker niet uit het oog uit het hart is. Zoals binnen de groep wordt gezegd: ” Je bent en blijft er eentje van ons”.

Mevrouw A.J.L. ( Ans) Fransen (07-06-1956), Rozestraat 49, 6414 PD, Heerlen

Mevrouw Fransen heeft zich jarenlang ingezet voor de buurt Vrieheide. Aanleiding voor haar vrijwillige inzet in de buurt was structurele overlast van directe buren en omwonenden. Zij maakte zich met enkele buurtbewoners druk over het ontbreken en de slechte kwaliteit van groen- en speelvoorzieningen in de wijk. Vanuit die optiek werd zij kartrekker van de nieuwe bewonersorganisatie Werkgroep Speelvoorziening. In die periode ontwikkelde de gemeente Heerlen een woonomgevingsplan voor de hele wijk. Verloederde straten, groenvoorzieningen, parkeerplaatsen en onveiligheid werden aangepakt. Door de bevlogen wijze waarop mevrouw Fransen bewoners aansprak om mee te doen werden tientallen bewoners actief bij het plannen, realiseren en beheren van speelvoorzieningen in de wijk. Zij vervulde een voorbeeldfunctie in deze. Zo werd zij actief in een Werkgroep Welkomstcomité. Van daaruit raakte zij betrokken bij nog meer bewonersinitiatieven zoals de Stichting Wijkbeheer Vrieheide en de “Werkgroep Schoonmaakactie”. Vervolgens werd zij actief in het bestuur van de Bewoners Belangen Vereniging Vrieheide-de Stack. Die inzet leverde in 1995 de Ien Dales-trofee op. Mevrouw Fransen was ook hier de spin in het web. Daardoor kwam de buurt Vrieheide steeds meer in de landelijke belangstelling en haar pionierswerk bleek een voedingsbodem voor sociale innovatie. Zo werd het project Home-Start, een oorspronkelijk Engels buddy-project voor opvoedingsondersteuning aan ouders van kinderen van 0 tot 6 jaar, als een van de 3 landelijke pilots opgezet. Mevrouw Fransen volgde hiertoe een training en ging als vrijwilliger aan de slag gedurende een achttal jaren in dit “maatjes-project”. Inmiddels wordt Home-Start in 130 Nederlandse gemeenten aangeboden. Het trok tijdens verkiezingstournees landelijke coryfeeën zoals Jo Ritzen en Felix Rottenberg en ook Maria van der Hoeven kwam luisteren naar de visie en ervaringen van mevrouw Fransen. Zij werd vervolgens actief in het nieuw opgezette Buurtbeheer Bedrijf De Brug waar ze aan de slag kon via een Melkert-baan. Zij ontwikkelde zich door als assistent-bewonersondersteuner. De lijst van activiteiten met jarenlange belangeloze inzet door mevrouw Fransen voor “haar” Vrieheide-de Stack is ongelofelijk lang. Zij is het toonbeeld van “hart voor je stad” Hebben.

Mevrouw E.R. (Els) Van den Heuvel-Jussen (04-06-1958), Auvermoerstraat 3, 6433 CC Hoensbroek

In dagelijks leven is mevrouw Van den Heuvel werkzaam bij Stichting Peuterspeelzaalwerk Heerlen. In haar vrije tijd maakt zij zich al bijna 20 jaar verdienstelijk voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Zij heeft een zus met een verstandelijke beperking die al meer dan 20 jaar in een beschermde woonvorm van Stichting Philadelphia (regio Heerlen, Hoensbroek, Brunssum) verblijft en zij was van mening dat de bewoners wel wat vermaak konden gebruiken. Zij nam daarom het initiatief om wekelijks een disco-avond te organiseren. Van het een kwam het ander. Steeds weer opnieuw bedacht mevrouw Van den Heuvel nieuwe initiatieven, zowel kleinschalig (bijvoorbeeld yogalessen, bowlen, het maken van paas- en kerstversieringen) als grootschalig (bijvoorbeeld midweek vakantie, bezoek popfestival), en realiseerde die ideeën ook. Om zich heen verzamelde zij een flinke groep vrijwilligers, die allemaal aangestoken werden door haar tomeloze enthousiasme. Mevrouw Van den Heuvel is echter de grote drijvende kracht achter alle activiteiten. Sinds 1995 is zij, naast de disco-avond, betrokken bij de organisatie van een jaarlijks songfestival, wekelijkse activiteiten op maandag- en donderdagavond en de organisatie van bijzondere feestdagen. Daarnaast organiseert zij sinds 1999 jaarlijks een midweekvakantie in de omgeving van Zuid-Limburg. .

Mevrouw S.A.M. (Sylvia) Vaessen (18-11-1952), Uiverstraat 1, 6414 XD Heerlen

Mevrouw Vaessen kan het best omschreven worden als een “sociale duizendpoot” die op komt voor mensen die het minder getroffen hebben in het leven. Ze doet dat vanuit haar betaalde baan als sociaal maatschappelijk dienstverlener bij Bureau Cliëntentelefoon in Heerlen, maar ook als vrijwilligster op allerlei gebied. Als rode draad in haar leven is er een gigantische menselijke betrokkenheid, gecombineerd met een reële mix van mens- en resultaatgerichtheid. Bijdragen aan oplossingen met perspectief, maar ook gewoon hulp bieden als het niet anders kan, dat is mevrouw Vaessen in een notendop. Als mede-oprichtster van de Stichting Leergeld Parkstad heeft zij meegewerkt aan de voorbereiding, de opstart en het daadwerkelijk functioneren van de Stichting. Gedurende de hele periode is zij bestuurslid met als speciale deskundigheid de vele regelingen op het gebied van Sociale Zaken en de toepassing van de aanvullende vergoedingen van Leergeld Parkstad. Vanuit haar dagelijkse werkzaamheden bij Bureau Cliëntentelefoon van de gemeente Heerlen heeft zij een richtinggevende invloed op het beleid van Leergeld Parkstad. Daarnaast vertegenwoordigt zij de Stichting in het gemeentelijke en provinciale Armoedeplatform en maakt zij deel uit van de Toewijzingscommissie. Naar schatting heeft mevrouw Vaessen gedurende de hele periode de hand gehad in de toewijzing van een vergoeding aan ongeveer 4000 kinderen in Parkstad waarvan de meeste in Heerlen wonen. Overige vrijwillige activiteiten van mevrouw Vaessen zijn: vrijwilligster voor de plaatselijke afdeling van de Zonnebloem Heerlen Noord, vrijwilligster voor de Armoedewerkgroep, lid van de Commissie Minima, kaderlid voor voetbalvereniging RKVV Heksenberg, bestuurslid van de provinciale Stichting De Pijler, fractiemedewerkster van de Groen Links fractie in de gemeente Heerlen en lid van de Adviesraad WMO.

De heer G.J.H. (Gerard) Verkoeijen (28-12-1933), Vullingsweg 108, 6418 HW Heerlen

De heer Verkoeijen is sinds 1967 als technicus actief voor de ziekenhuisomroep Radio Atrium Parkstad, voorheen Radio de Wever. Gedurende 9 jaar was hij tevens bestuurslid van ziekenomroep. Al die jaren is zijn medewerking voor het radiostation onontbeerlijk. Alle technische problemen worden steevast door hem opgelost. Zo heeft hij zelfs kabel tussen het ziekenhuis en het voormalig VKH (thans Sevagram, Plataan, Expertisecentrum revalidatie Heerlen) gelegd. Tijdens zijn werkzaamheden heeft hij altijd geprobeerd om alles aan anderen uit te leggen en hen te enthousiasmeren. Ondanks dat hijzelf geen programma maakte, lag en ligt zijn hele ziel en zaligheid bij de omroep. Als het voortbestaan van de omroep in het geding kwam dan maakte hij zich grote zorgen. Ook bij verhuizing was niets hem teveel. Iedere keer werd de hele apparatuur omgebouwd en lag hij urenlang onder de mixtafel. Dit alles deed hij geheel belangeloos. Mede door de heer Verkoeijen wordt het verschil gemaakt voor alle patiënten die met veel plezier naar de muziek luisteren en verzoekjes kunnen indienen, tegenwoordig ook via internet.

De heer H. (Harmen) de Vries (19-01-1960), Den Boschstraat 28, 6415 BJ Heerlen

De heer De Vries is in zijn vrije tijd sinds 1973 organist in de Baptistenkerk Sittard-Heerlen. Ook is hij leider van een zangsextet dat de kerkdiensten vocaal ondersteunt en hij organiseert wekelijks de liederen voor samenzang in de kerkdienst. Bovendien was hij meer dan 15 jaar secretaris van de Baptistenkerk Sittard-Heerlen, waar hij zeer trouw en accuraat alle werkzaamheden verrichtte. In een periode van ontkerkelijking weet de heer De Vries door zijn enthousiasme en  muzikale deskundigheid ervoor te zorgen dat de baptistengemeente stukje bij beetje mocht groeien. Van 1999 tot en met 2013 was de heer De Vries tevens vrijwilliger bij de Zonnebloem, waar hij van 2001 tot 2013 de functie van penningmeester bekleedde van de afdeling Schaesbergerveld-Meezenbroek. Hij was de drijvende kracht bij de samensmelting van twee Zonnebloem-afdelingen en heeft door zijn grote betrokkenheid veel betekend voor het welzijn van mensen met een lichamelijke beperking.

De heer M.A. (Martin) van der Wijst (02-04-1934), Nederlandlaan 1, 6414 AH Heerlen

De heer Van der Wijst is sinds 1958 maatschappelijk actief. De cultuur en cultuurhistorie nemen daarbij een prominente plaats in. Zo was hij bestuurslid/secretaris en hoofdredacteur van de Heemkundekring De Kommanderij Gemert (1958-1961). En nog steeds, tot op de dag van vandaag, publiceert hij artikelen in het periodiek Gemerts Heem/Gemertse Verhaolen. In 1973 werd de heer Van der Wijst lid van de Stichting Historische Werkgroep “Het Land van Herle”. Hij was redactielid van 1974 tot en met 2007 en publiceerde talrijke artikelen. Maandelijks schrijft hij nog stukjes over de regionale geschiedenis in de knipselkrant ten behoeve van de leden van deze stichting. Daarnaast is van de heer Van der Wijst bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming en oprichter en aansluitend bestuurslid van de vrijmetselaarsloge “La Lune”.

De heer J.A.G. (Jac) Windmüller (08-03-1944), Prof. Van Itersonstraat 130, 6419 SE Heerlen

De heer Windmüller was van 2000 tot 2014 secretaris van Uitvaartvereniging Voerendaal. Het secretarisschap van een vereniging van een dergelijke omvang met 5 vaste personeelsleden is geen sinecure voor een vrijwilliger. In die periode is de vereniging uitgegroeid tot een professionele organisatie die zich in de uitvaartbranche met ieder ander uitvaartbedrijf kan meten zonder winstoogmerk en bestuurt door vrijwilligers. Ook aan de verbouwing van het uitvaartcentrum in 2013 heeft de heer Windmüller een belangrijke bijdrage geleverd.  Daarnaast was de heer Windmüller van 1983 tot 1987 bestuurslid en van 1990 tot 1997 voorzitter van de toneelvereniging St. Laurentius Voerendaal. Vanaf 1999 is de heer Windmüller actief als vrijwillig belastingadviseur voor de cliënten van stichting Alcander. Van 2004 tot 2009 was hij penningmeester van de Nierpatiëntenvereniging Maastricht. In die periode heeft hij de boekhouding op orde gebracht en deze toegankelijk en overzichtelijk opgezet. Kenmerkend hierbij was zijn vriendelijkheid en openheid naar leden en andere mensen toe. Zijn inzet en prestaties zijn van grote waarde geweest voor de NVM. Doordat hij van kortbij heeft ervaren wat het betekent om nierpatiënt te zijn, kon hij zich steeds goed inleven in de problematiek van patiënten en hun naasten.

RIDDER IN DE ORDE VAN ORANJE NASSAU

De heer C. (Chris) Tiekstra (22-03-1961), Weijenbergstraat 12, 6431 AL Hoensbroek

Sinds 2005 is de heer Tiekstra lid van het bestuur van de Oranjevereniging Heerlen. Eerst als vicevoorzitter en van vanaf 2009 als voorzitter. In beide functies heeft hij het als zijn opdracht gezien de Vereniging zodanig te laten functioneren dat de leden in de verschillende wijken van Heerlen hun werk als Oranje-comités naar behoren konden uitvoeren. Steeds weer heeft hij de Oranjecomités weten te motiveren om het Oranjefeest te organiseren. Vanuit zijn functie in dagelijks bestuur van de vereniging heeft de heer Tiekstra contacten gelegd met Oranjecomité Heerlen-Centrum en met het Cluster van Oranje-comités in Hoensbroek. Sinds 2003 heeft hij, namens het dagelijks bestuur het vuurwerk op Koninginnedag, nu Koningsdag, bij de vijver in Hoensbroek georganiseerd. Mede door zijn inzet is dit in de loop der jaren uitgegroeid tot een fenomeen in de gemeente en regio. Ook de lampionnenoptocht op Koningsdag is voor vele kinderen en ouders een zeer gewaardeerde activiteit. Op initiatief van het bestuur van de Oranjevereniging is hij zeer betrokken geweest bij het planten van de koningsboom ter gelegenheid van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander in 2013. Deze boom staat op het van Grunsvenplein bij het Theater in Heerlen. Sinds 2003 is de heer Tiekstra tevens organisator van en ceremoniemeester bij de dodenherdenking op 4 mei in Hoensbroek. Daarnaast is de heer Tiekstra actief in vele andere organisaties, zoals voor de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie vanuit het District Limburg. Hij was voorzitter van het District en later bestuurslid van de Wielren Unie. Sinds ruim een jaar is de heer Tiekstra parttime directeur van de Wielerfederatie. Hij vervult zijn taak op een wijze die uitsteekt boven datgene wat je mag verwachten van iemand die zich, gedreven door idealisme, inzet ten bate van de wielersport in Limburg. Gedurende 12 jaar was de heer Tiekstra tevens politiek actief, eerst als secretaris van de Stadspartij Heerlen en later als raadslid.

De heer drs. A.M.G. (Toine) Gresel

Zie artikel elders in op deze site.

 

Bron: Gemeente Heerlen

Bron: Gemeentenieuws