Gemeente Simpelveld schetst toekomstbeeld in Dorpontwikkelingsplan

Foto: Gemeente Simpelveld

Gemeente Simpelveld heeft de ambitie om de leefbaarheid in de kernen op peil te houden. Daarom wil het college de kern Bocholtz, met ongeveer 5000 inwoners, een stevige impuls geven.

Wethouder Wiel Schleijpen: “We zien dat de leefbaarheid in Bocholtz onder druk staat. We beseffen ons dat als wij niets doen, dit proces zich verder in negatieve zin voortzet.” Om dat te voorkomen wil gemeente Simpelveld voor de kern Bocholtz een inspirerende visie en een ambitieus toekomstbeeld in de vorm van een Dorpontwikkelingsplan (DOP). Wethouder Schleijpen: “Inwoners en (maatschappelijke) partners krijgen alle ruimte om daarover mee te denken.”

Dorpontwikkelingsplan (DOP)

De komende jaren gaat zich van alles afspelen in Bocholtz op gebied van wonen, werken, leren, opgroeien, recreatie en voorzieningen. Dat is het gevolg van gemeentelijke beleid, beleid van maatschappelijke partners en autonome ontwikkelingen. In het DOP wordt de samenhang tussen al die ontwikkelingen zichtbaar en helder gemaakt. Samen met alle betrokkenen gaat de gemeente kijken naar de bestaande situatie én de toekomst. De centrale vraag daarbij is: hoe zou Bocholtz er over 10 jaar uit moeten zien, gelet op al die ontwikkelingen?

Publieke verantwoordelijkheid

Het college van B&W vindt het belangrijk dat alle inwoners en partners de kans krijgen om hun bijdrage te leveren aan het opstellen en het uitvoeren van het DOP. Wethouder Schleijpen: “Wij doen dit als gemeente omdat het onze publieke verantwoordelijkheid is. Maar onze rol is vooral die van aanjager en procesbegeleider. Uiteindelijk moet het DOP leiden tot een realistisch uitvoeringsprogramma dat we samen met externe partijen kunnen realiseren. Daarvoor is het nodig om prioriteiten te stellen en keuzes te maken. Gebaseerd op kwaliteit en financiële haalbaarheid. We zullen dus ook nadrukkelijk antwoord moeten geven op de vragen: wat gaan we hiervoor doen, wat hebben we ervoor over en wie is mede verantwoordelijk?”

Gemeente Simpelveld krijgt voor de totstandkoming van het DOP financiële ondersteuning van de Provincie Limburg.

Tekst en bron: gemeente Simpelveld