Vannacht kun je de 'bloedmaan' zien. Tenminste, als het weer een beetje mee wil werken.
Ofschoon we in het zuiden van het land nog de meeste kans hebben om visueel getuige te zijn van de total-eclips-of-the-moon, is dit nog niet helemaal zeker. Wolkenvelden die vanaf de Noordzee ons land binnendrijven, gooien wellicht ook in onze contreien roet in het eten.
Bij een totale maansverduistering verdwijnt de maan in de schaduw van de aarde en wordt het zonlicht naar de maan geblokkeerd. Het eerste beetje maan verdwijnt vanaf 02.10 uur vannacht in de aardschaduw, en onze natuurlijke sateliet is er rond 07.25 uur weer helemaal uit. Het meest interessant is het schouwspel tussen 04.10 en 05.25 uur als de maan zich helemaal in de kernschaduw bevindt. Hij kleurt dan dieprood. De maan wordt namelijk niet helemaal zwart, zoals de zon bij een zonsverduistering. De dampkring van de aarde breekt het zonlicht nog een klein beetje waardoor een klein gedeelte zonlicht de maan toch nog weet te bereiken. En omdat dat brekingseffect bij het rode spectrum van het licht sterker is dan bij de andere kleuren uit het licht, kleurt de maan rood. Vandaar de naam 'bloedmaan'.
Is een maansverduistering op zich al geen alledaags verschijnsel, de eclipse van vannacht is bovendien extra speciaal omdat de verduistering samenvalt met een supermaan. Omdat de maan in een ellips om de aarde draait is de afstand van de aarde tot de maan niet gelijk. Vannacht staat de maan extra dicht bij de aarde, op slechts 356.876 kilometer in plaats van de gemiddelde 384.400 kilometer. Daardooris de volle maan vannacht 7 procent groter en 14 procent helderder dan gemiddeld. De laatste 'supermaansverduistering was in 1982, en de eerst volgende keer is pas weer op 8 oktober 2033.
Vanwege deze bijzonderheden stelt de Sterrenwacht Limburg aan de Schaapskooiweg in Heerlen haar kijkers beschikbaar voor het oog van geïnteresseerden en hobbyisten. Vanaf 03.00 is de sterrenwacht op de Brunssummerheide geopend.
Mocht u zo lang mogelijk in bed willen blijven, laat dan toch rond 04.50 uur de wekker afgaan en kijk in zuidelijke richting. Als het weer meewerkt, bent u dan getuige van een totaal verduisterde bloed- en supermaan.