Het is dit jaar 75 jaar geleden dat de regio Heerlen werd bevrijd.
De verhalen van bezetting en bevrijding van de inwoners van de oude mijnstreek zijn talrijk. Verhalen van groot verlies, of klein geluk. Van onderduiken, mee vechten, overleven of opgroeien. Verhalen die voortleven in de families van Parkstad en soms zelfs doorklinken aan de overkant van de oceaan.
In de tentoonstelling ‘De vondst vertelt’ halen bijzondere voorwerpen van toen deze persoonlijke verhalen naar nu: van dagboeken tot uniformen en van bevrijdingskrant tot granaatscherf.
Op de datum waarop heel Heerlen 75 jaar geleden werd bevrijd, woensdag 18 september, opent de tentoonstelling officieel haar deuren.
‘De vondst vertelt’ geeft een inkijkje in het dagelijkse leven van inwoners van het huidige Parkstad tijdens de bezetting en bevrijding. Na een oproep in het voorjaar zonden bewoners uit persoonlijke archieven voorwerpen met verhalen in.
Deze ruim 30 vondsten vertellen elk een uniek verhaal uit die tijd: ontdek bijvoorbeeld de geschiedenis achter de sierlijke bierkan die Jack Vinders van zijn tante erfde. Zij kreeg deze als cadeau voor haar huwelijk, die in oorlogstijden troost bood, maar waar ook een donkere kant aan kleeft. Of lees en bekijk het verhaal van één van de 120 weeskinderen die in de jaren ’40 op Kasteel Hoensbroek woonde. Het kasteel was totaal niet gebouwd of ingericht voor kinderen, zeker niet toen er in de bijgebouwen honderden NSB’ers werden ondergebracht. Ook het verhaal van de zelfgemaakte Engelse vlag, die in 1944 boven Heerlen moest wapperen, ontdek je in de tentoonstelling.
Op de datum dat heel Heerlen 75 jaar geleden bevrijd werd, namelijk woensdag 18 september, opent de tentoonstelling officieel haar deuren. Met een aantal sprekers, waaronder ooggetuigen van WOll, en onder het genot van een hapje en een drankje wordt er geproost op de vrijheid.