Aantal gemeenten met verbod op ballonoplatingen in één jaar verdubbeld

Foto: Stichting De Noordzee / Mart Smit

Steeds meer gemeenten verbieden ballonoplatingen. In één jaar tijd is het aantal Nederlandse gemeenten waarin het oplaten van ballonnen niet is toegestaan meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting De Noordzee.
Vorig jaar had in maart 17% van de gemeenten een verbod op ballonoplatingen, momenteel is dat percentage fiks gestegen tot 41%.

Limburg blijft achter

Limburg blijft hierin ver achter: slechts 4 gemeenten hebben een verbod ingesteld op ballonoplatingen.
In Zuid-Limburg verbiedt alleen de gemeente Valkenburg aan de Geul het oplaten van ballonnen.
In de regio Parkstad voert enkel Brunssum op dit gebied een ontmoedigingsbeleid; Heerlen, Kerkrade en Landgraaf maken geheel geen melding van hun ballonoplaatbeleid.

Negatieve impact natuur

Ballonnen hebben een negatieve impact op natuur en milieu. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien de ballonnen aan voor voedsel en raken verstrikt in de ballonlinten.

41% heeft een verbod

Een jaar geleden had 17% van de gemeenten een verbod op ballonoplatingen, nu is dat 41%. Dat zijn 145 gemeenten. In 2018 had nog maar 5% een verbod ingesteld.
Sinds de verantwoordelijkheid voor ballonoplaatbeleid in 2014 bij de gemeenten werd gelegd, monitort Stichting De Noordzee de stand van zaken per gemeente.
De afgelopen twee jaar ziet de stichting de cijfers sterk stijgen.
Minstens twaalf gemeenten buigen zich op dit moment over een verbod en zullen dat naar verwachting komende maanden vastleggen in de Algemene Plaatselijke Verordening.

Provincies

Percentage gemeenten met een verbod (aantal)

 • Friesland :78% (14)
 • Noord-Holland: 60% (28)
 • Groningen: 58% (7)
 • Zeeland: 54% (7)
 • Zuid-Holland: 54% (28)
 • Drenthe: 42% (5)
 • Noord-Brabant: 34% (21)
 • Flevoland: 33% (2)
 • Utrecht: 31% (8)
 • Gelderland: 29% (15)
 • Overijssel: 24% (6)
 • Limburg:  13% (4)

Kustprovincies zijn koploper, Limburg sluit de rij

Er is een duidelijk verschil tussen de stand van zaken in de verschillende gemeentes. Alle provincies die aan de Noordzeekust grenzen doen het beter dan het landelijk gemiddelde. Friesland staat bovenaan met 78%. In Noord-Holland heeft 60% van de gemeenten een verbod, in Groningen 58% en ook in Zeeland en Zuid-Holland heeft meer dan de helft van de gemeenten een verbod.

Elf ballonnen op honderd meter strand

Al vijftien jaar doet Stichting De Noordzee officieel strandafvalonderzoek in opdracht van Rijkswaterstaat. Gemiddeld liggen er elf ballonresten op honderd meter strand.
“Elke ballon die de lucht in gaat, komt weer naar beneden,” legt Ewout van Galen, programmaleider Schone zee, uit. “Veel ballonnen belanden zo in zee. Daarom is het fantastisch dat zoveel gemeenten inmiddels besloten hebben om ballonoplatingen niet meer toe te staan. Zij dragen zo bij aan een schone en gezonde Noordzee.”

Onnodig toe te lichten dat wat voor de Noordzee geldt, ook op de rest van Nederland van toepassing is. Dalen de ballonnen niet in de zee neer  — ballonnen blijken verder te kunnen vliegen dan we denken, ook ballonnen uit Heerlen kunnen in de zee terechtkomen — dan komen ze terecht in de natuurgebieden, op landbouwgronden of in beken en rivieren waar ze dieren kunnen verstikken of verstrikken.

Klik hier voor de kaart met het ballonoplaatbeleid in de Nederlandse gemeente.

Reacties