Zuyderland gebruikt snorkelmaskers met 3d-geprint koppelstuk aan filter

Foto: Zuyderland Medisch Centrum

Op de IC-afdelingen van Zuyderland Medisch Centrum draagt het personeel sinds deze week aangepaste snorkelmaskers van Decathlon.
Door er met een 3d-geprint koppelstuk een filter aan te verbinden, beschermt het masker zelfs beter dan het schaarse FFP2-masker.
Dankzij razendsnel schakelen van partners in de regio lopen er nu al 160 medewerkers rond met het nieuwe masker.

Koppelstukken

Via Accenture vroeg Zuyderland de regio om te kijken naar mogelijkheden voor de productie van de koppelstukken. Dankzij het netwerk Limburg Meet (LIME) kwam uiteindelijk het contact met Django Goffin en Harrie Theeuwen van Zuyd Hogeschool tot stand. Zij bedachten zich geen moment en leverden binnen 24 uur twee geschikte prototypes af die al snel goedgekeurd werden.
In de 72 uur daarna produceerden RepRapUniverse, Achatz Industries, Blackbelt 3D, colorFabb, Chemelot Innovation and Learning Labs en Zuyd Hogeschool ruim 300 exemplaren.

Betere bescherming dan FFP2

“De filters zijn maximaal 24 uur achtereen door een en dezelfde persoon te gebruiken. Door de maskers met alcohol te reinigen zijn ze daarna opnieuw bruikbaar. Ze blijken voor 99,9 procent bestand tegen virussen en bacteriën. Bij een FFP2-masker is dat 92 procent”, legt Ralph Berendsen, klinisch fysicus bij Zuyderland, uit. Dat is overigens niet het enige voordeel, want het snorkelmasker is ook nog eens comfortabeler voor de drager.

Slechter verstaanbaar

Volgens Berendsen hebben de maskers ook wel een paar kleine nadelen. “Je bent voor je collega’s wat slechter verstaanbaar en wellicht is het even wennen met ademhalen omdat je dit van nature niet zo gewend bent. Maar het is nu al een gangbaar alternatief voor de zeldzame FFP2-maskers.”
Er lopen nu 160 medewerkers van de medische staf op de corona-IC met deze maskers op.

Moe maar voldaan

Harry Goffin, medewerker van Zuyd Hogeschool, geeft op de website van de school aan dat hij moe, maar voldaan is. “Het belangrijkste is dat de Zuyderland-ziekenhuizen in Sittard-Geleen en Heerlen nu nieuwe gezichtsmaskers hebben. Daar gaat het om!”

Reacties