ANBO: verlenging coronamaatregelen verdrietig maar begrijpelijk

De verlenging tot 28 april van de noodmaatregelen om het coronavirus een halt toe te roepen is verdrietig nieuws voor alle mensen die veel alleen thuis zijn, vindt de belangenorganisatie voor ouderen in Nederland, ANBO. En ook voor de bewoners van verpleeghuizen en hun familie vanwege het bezoekverbod, dat nu langer van kracht blijft.
Hoe pijnlijk ook, ANBO heeft begrip voor dit kabinetsbesluit. Want de gezondheid van ons allemaal gaat voor.

Voor ouderen die veel alleen thuis zijn, duurt het sociale isolement door deze maatregel nog langer. Dat is zwaar, maar de ANBO gaat deze mensen zoveel mogelijk steunen en zorgen voor wat afleiding. Met een telefoonlijn die mensen kunnen bellen voor een praatje. En met online activiteiten waaraan iedereen thuis elke dag mee kan doen: ’s ochtends stoelyoga, ’s middags een kookactiviteit en aan het eind van de middag een kennisquiz voor wat hersengymnastiek.

Luisterend oor en afleiding bieden

Het bezoekverbod in verpleeghuizen blijft ook van kracht tot 28 april.
Dat betekent dat familie en naasten niet op bezoek kunnen bij een geliefde die in het verpleeghuis woont. Dat is heel verdrietig en emotioneel. Maar het is belangrijk dat de meest kwetsbare mensen in onze samenleving niet besmet worden met het coronavirus en ook dat zorgmedewerkers niet ziek worden.

Het is goed om te weten dat de zorg in de Nederlandse verpleeghuizen heel goed is en dat er liefdevolle zorg wordt verleend aan de mensen die daar wonen. En dat er – waar mogelijk – activiteiten plaatsvinden om bewoners een prettige dag te bezorgen.
Daarnaast wordt overal gekeken of familie en naasten met onder andere beeldbellen en de telefoon toch contact kunnen blijven houden.

Uiterste inzet

ANBO begrijpt dat de verlenging van de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, nodig zijn. “Maar we hebben ook veel begrip voor wat dit van iedereen vraagt. Wij gaan ons tot het uiterste inzetten om ouderen een luisterend oor te bieden en wat afleiding te bezorgen tijdens de lange dagen thuis.”

Reacties