Column: Corona, een laatste waarschuwing!

Foto: Peter Nefkens, dewolden.nieuws.nl

Het coronavirus heeft het complete openbare leven in zo’n beetje de hele wereld platgelegd. De grappen die er over werden gemaakt, toen alleen China er door getroffen was, zijn lang en breed verstomd. Hartstikke leuk natuurlijk om dat klassieke Mexicaanse biertje als kapstok te gebruiken om de lachers op jouw hand te krijgen, maar waren we met z’n allen maar niet zo arrogant geweest en hadden we maar direct passende maatregelen genomen om een pandemie te voorkomen. Wat nu allemaal gebeurt, is zo logisch als wat en ongetwijfeld nog maar het begin van veel meer ellende in de toekomst. Corona legt feilloos bloot dat we in deze wereld helemaal verkeerd bezig zijn.

Corona legt feilloos bloot dat we in deze wereld helemaal verkeerd bezig zijn.

Nog voordat het virus onze levens bepaalde, lag deze column al te wachten in mijn hersenpan om uit te breken. Corona heeft het laatste zetje gegeven, want ik ben ervan overtuigd dat dit virus er niet voor niets is. Als ik de afgelopen decennia in mijn gedachten neem, zie ik steeds meer een wereldbol die op ontploffen staat. Niet door raketten met kernwapens of een meteoor, al kun je dat natuurlijk nooit uitsluiten, maar door ons arrogante gedrag, de manier waarop wij in deze wereld staan en er mee omgaan.

Winsten

Als rupsjes nooit genoeg die steeds maar meer willen. Een verrotte maatschappij waar de lat steeds hoger wordt gelegd, waar de rijken nog steeds rijker worden en waar ook de middenklasse geen genoegen meer neemt met een beetje, maar met een beetje boel meer. Waar bedrijven hun winsten met het jaar op moeten pompen om aandeelhouders én de eigen managers te plezieren. Niet voor de werknemers, die steeds méér werk voor minder geld moeten doen. Over de armen zullen we het maar niet eens hebben, want die zijn er ook nog steeds en worden dubbel de dupe in deze wereld.

Dat steeds maar méér zie je in alle geledingen in de wereld terug. Machtsstrijd tussen volkeren is er natuurlijk altijd geweest, maar dat was in een tijd dat er nog geen internet was, dat technologieën nog in de kinderschoenen stonden of zelfs niet eens bestonden. De wereld lijkt zich aan het oppompen en we weten allemaal wat er gebeurt als je te lang door pompt. Met een harde knal spat de ballon, de voetbal of de fietsband uiteen. Dat is wat nu gaande is in deze wereld en Corona is gekomen om ons allemaal te waarschuwen, om ons mensen terug in het hok te zetten. Wie zijn wij nu eigenlijk dat wij de wereld op een vreselijke egoïstische manier naar de kloten helpen? Wij mensen stellen helemaal niets voor, zijn zo klein als wat en mogen gebruik maken van de Aarde. We zijn door de oogkleppen alleen vergeten hoe wij die moeten behandelen. Met fluwelen handschoenen, omdat deze mooie planeet het kostbaarste is wat er bestaat. Corona laat zien hoe nietig wij in werkelijkheid zijn, hoe de maatschappij door een virusje totaal ontwricht raakt, dat de beurzen compleet instorten en de rijken van deze Aarde ineens niet meer rijker worden, maar hun vermogen zien verdampen.

Kopje kleiner

Corona is nog mild voor ons mensheid, het pakt alleen de fysiek zwakken van deze samenleving. Maar Corona heeft vrienden die zich nu nog verstoppen, maar die vele malen krachtiger zijn. Die ook de gezonde populatie mensen een kopje kleiner maakt zonder aanzien des persoons. Arm, rijk, oosters, westers, zwart, wit, geel of welke kleur dan ook. Dan lullen we niet meer over stikstof, fijnstof, olie, gas, goud en een dikke vette suv onder de kont. Dan knalt deze opgepompte maatschappij gewoon keihard uit elkaar. Eigen schuld, dikke bult.

En beste lezers: nee, ik geloof niet in God, Allah of wie dan ook. Ik geloof wel dat toeval niet bestaat en dat Moeder Natuur de mensheid een keiharde les leert. Wie niet horen wil, moet maar voelen. Laat Corona het startpunt zijn van een nieuwe maatschappij waarin de ratrace van méér, beter, rijker, sneller en hoger een halt wordt toegeroepen. Waarin we tevreden zijn met wat we hebben, vooral in de welvarende landen in oost en west, dat we iedereen met respect behandelen en de Aarde behandelen zoals jijzelf ook behandeld wil worden. Stop met pompen voordat het te laat is.

Peter Nefkens (dewolden.nieuws.nl)

Reacties