Centrumorganisatie ‘Heerlen Mijn Stad’ blikt terug op 2019

Wintertijd Heerlen
Foto: Heerlen Mijn Stad

Centrumorganisatie Heerlen Mijn Stad maakte onlangs de ‘balans’ op over vorig jaar.
Het jaar 2019 bracht weer veel beweging in het centrum met tal van nieuwkomers, internationale en lokale toevoegingen aan de street art collectie, en (vrij toegankelijke) activiteiten en evenementen.
De centrumorganisatie, die dag in dag uit laat zien hoe leuk, mooi en bovenal interessant Heerlen als stad is, geeft onderstaand een terugblik op het afgelopen jaar, gesplitst in de drie delen ‘nieuwkomers’, ‘street art’ en ‘evenementen & activiteiten’.

Nieuwkomers

In het afgelopen jaar vestigden zich zo’n 30 nieuwe ondernemers in het centrum van Heerlen. Opvallend hierbij zijn de eigentijdse (jonge) vakmensen die met hun product of dienst perfect inspelen op trends en behoeften van de consument anno nu.
Zo opende Anne Wolfs haar eigen zaak: Kwestie van aandacht, de plek voor mindfulness, yoga en andere vormen van begeleiding in de ontwikkeling naar een gelukkiger, gezonder en flexibeler leven.
“Als een van de jonge ondernemers van Heerlen wil ik graag alle startende ondernemers een hand toesteken, “I feel you”. En dan bedoel ik helemaal niet de leegstand, parkeerkosten of andere pijnen voor de centrumondernemer. Ik bedoel de frisse wind die door de stad heen blaast waarbij we allemaal roeien met onze gepassioneerde riemen en ons individueel en steeds meer samen inzetten voor een mooi en energiek Heerlen.” Anne Wolfs – Kwestie van Aandacht

Of je nu een jurk zoekt voor een gala, trouwfeest, 21 diner of welke speciale gelegenheid dan ook, Velvet Dream Dresses heeft voor iedere gelegenheid de perfect jurk. En doordat de winkel zich op de eerste etage bevindt en enkel op afspraak werkt, is het net alsof je bij een vriendin op bezoek gaat.
“Het voelt enorm bijzonder dat ik op mijn 25ste al mijn eigen jurkenwinkel heb en dan óók nog boven de voormalige lingeriezaak van mijn oma, mijn moeder werkte hier ook. Ik heb het dus niet van een vreemde.” Fleur van Hooren– Velvet Dream Dresses.

Voor standaard plakplaatjes moet je niet bij tattoo-artist Yasmin Luijten zijn daarbij werkt Yazz Ink ook uitsluitend op afspraak. De specialiteiten van het huis zijn bloemen, dieren en andere natuurlijke elementen maar ook fine line tattoo’s en dotwork tattoo’s.
“Een eigen tattoo-shop op mijn 24ste, wie had dat gedacht? Ik niet! Maar ik wist wel meteen dat het in Heerlen moest zijn, hier voel ik me thuis en is er veel ruimte voor creativiteit.” Yasmin Luijten – Yazz Ink

Restaurant Graffiti (voorheen Cucina del Mondo) houdt van straatkunst en goed en lekker eten en dat zie je terug in zowel het interieur als op je bord. Qua prijsstelling staat Graffiti ook met beide benen op de grond.
“Food zoals wij denken dat het bij onze stad past! Gedurfd, lekker en vers. Dat betekent dat wij je altijd weer even verrassen. De graffitikunst op de muren zal regelmatig veranderen. Lokale en internationale graffiti artiesten kleden ons restaurant aan”, zegt Jasper van de Vin van restaurant Graffiti

Ook de volgende zaken mochten wij (opnieuw) welkom heten in Heerlen Centrum:

 • Cotton Club (voorheen The Sting)
 • LNI Hairdesign
 • Kapsalon SaaD
 • Boekhandel van der Velden van Dam
 • Parkstad mobile factory
 • Hypotheekvisie
 • Consten Vastgoed
 • Room Escape Heerlen (nieuwe locatie in Betahuis).
 • Corio Caffé / Barista Danny
 • JOKO Bloemisterij
 • Big Rib Heerlen
 • Purdey Mode (in Berden)
 • Minh Anh
 • Spauwen – Werrij Vastgoed
 • Key Music (voorheen Arons Muziek)
 • Woonoutlet Zuid
 • AYFA Grill
 • Good People
 • Omnomnom
 • Live Piano’s
 • Akky Jewels
 • Fez Feelz
 • Welpie Toys (heropend)
 • Velvet Dream Dresses
 • Damas Restaurant
 • Taj Mahal
 • Le Burger
 • Sandwich King

* Ondanks zorgvuldig onderzoek kunnen de samenstellers niet garanderen dat de bovenstaande lijst compleet is.

Street art

Heerlen is één groot openluchtmuseum en zoals elk goed museum betaamt, blijft de kunstcollectie groeien. In 2019 zijn er weer mooie werken toegevoegd; klein en groot, internationaal en lokaal.

Op initiatief van Heerlen Mijn Stad zijn in 2019 in samenwerking met illustrator en creatieve duizendpoot Amber Delahaye – en haar netwerk van lokale kunstenaars – 18 prullenbakken in de Saroleastraat en Oranje Nassaustraat omgetoverd tot bakken vol kunst.
“Wat ik vet vind aan het kunstbakkenproject, is dat ik, als trots centrumbewoner, een keer de kans kreeg om mijn eigen (visuele) stempel te drukken op Heerlen. Heerlen, street art capital, heeft zeer diverse inwoners, met allemaal hun eigen talenten”, vindt Cassandra Dohmen van SkinnyWhale Visuals

Heerlen zou Heerlen niet zijn als er niet nog meer creatieve uitspattingen toegevoegd waren aan het straatbeeld in het afgelopen jaar.
De Heerlense DazeTwo (Wesley van Heugten) heeft meerdere ravenbeeldjes en -paste ups verspreid over de stad en in 2020 gaat Heerlen Mijn Stad samenwerken met deze creatieve local in een nieuw project.
Binnen het Europese uitwisselingsprogramma ‘murals for communities’ realiseerde Wesley ook een mural in de stadstuin, net als de Heerlense Amber Delahaye en Marijke Ludwig en internationale collega’s Magdalena Karol (Ierland) en Timotiejus Norvila (Litouwen).

Meer street art

De murals van Daniel Mac Lloyd (Luxemburg) aan de Klompstraat, Gaia (New York) op de muur van basisschool de Ganzerik, Collin van der Sluijs (Breda) in Welten op de muur van het stadsverwarmingsgebouw, Yasja Ligtelijn (Amsterdam/Epen) op de muur van SBO de Griffel, Mademoiselle Maurice (Marseille) op de muur van Kurnig in de Uilegats.
Verschillende paste-ups – de inmiddels welbekende vuilnismannetjes – van de Belgische Jaune Art verspreid over het centrum.
De Amerikaanse Spenser Little verfraaide het straatbeeld op diverse plekken met zijn draadkunst.
De Schotse Robert Montgomery gaf met zijn lichtinstallatie ‘Mine Love, Distribute Hope’ een mooie toevoeging aan de Heerlense stadstuin. 7emplo uit België voegde mini-sculpturen toe. Dat allemaal tijdens theaterfestival Cultura Nova.

Op de Heerlerbaan werd de ‘XXL Gallery’ uitgebreid met een tweetal levensgrote murals op de flats aldaar van Aryz en Morgan Blair. Tijdens de expo’s Unframed (oude Pliegerhal, Voskuilenweg) en Utopia = Nu van De Positieve Stad en Art Fashion Graffiti, beiden in het Maankwartier werd er ‘binnenskamers’ het podium geboden aan de street art scene in de breedste zin des woords.

Evenementen & activiteiten

In 2019 telden we meer dan 85 (veelal vrij toegankelijke) activiteiten en evenementen in het centrum. Een eenvoudige rekensom wijst uit dat er elke week wel iets te doen was in Heerlen, op kleine of grote schaal.
Heerlen Mijn Stad maakte ook dit jaar weer een jaarcompilatie* om al deze reuring in beeld te brengen.

De 4 jaargetijden

Het eerste kwartaal van 2019 bracht een uniek hoogtepunt met zich mee door de opening van de Basquiat-expositie in SCHUNCK door niemand minder dan hare majesteit de koningin, Maxima. Waarna men 3 maanden lang deze bijzonder expositie kon bezoeken.
Traditioneel volgde in deze periode ook de vasteloavend, waarbij het straatcarnaval altijd weer typerend is voor Heerlen.
In zomer werd de stad natuurlijk weer ondergedompeld in de creatieve storm van The Notorious IBE en Cultura Nova met onder meer de bijzondere opening van het nieuwe station in Maankwartier Heerlen.
Wintertijd Heerlen sloot het jaar af met vier weken winterse pret op het Pancratiusplein en de Bongerd.

Heerlen Mijn Stad organiseerde diverse winkeliers-acties gedurende het jaar en speelde hiermee handig in op feestdagen en trends met onder andere de PaasPrijzenJacht op Tweede Paasdag, de Halloween Snoepjacht en een uitdeel-actie op Black Friday. De centrumorganisatie sloot het jaar af met een cadeautje aan de stad. Na het succes van 2018 werden er afgelopen december maar liefs drie vrij toegankelijke gospelconcerten – met ruim 1000 bezoekers – in de Pancratiuskerk georganiseerd onder de noemer ‘Winterglorie’.

*De jaarcompilatie is met zorg samengesteld en bevat een uitgebreide selectie aan activiteiten en evenementen, maar is zeker niet compleet.

Bekijk hier de video.

Reacties