Koor CODA uit Heerlen samen met Nederlands Blazers Ensemble in PLT

Foto: Koor CODA

Op 4 februari brengt het Nederlands Blazersensemble in samenwerking met professionele zangers en zangeressen en de leden van Koor CODA uit Heerlen de 9de symfonie van Beethoven ten gehore.

Beethovenjaar

Ludwig van Beethoven werd 250 jaar geleden geboren.
In dit Beethovenjaar kiest het Nederlands Blazers Ensemble voor een van zijn meest iconische werken: de negende symfonie met de beroemde ode An die Freude op tekst van Friedrich Schiller.
Beethovens 9e heeft in de voorbije twee eeuwen nog niks aan zeggingskracht ingeboet. Integendeel. Nog steeds heeft dit verhaal over verbroedering grote urgentie.

Speciaal voor de gelegenheid stelt het NBE een koor samen met zangers van verschillende culturen en windstreken; een dwarsdoorsnede van de Nederlandse samenleving. Bij elk optreden wordt dit NBE-koor aangevuld met plaatselijke koren. Deze avond is dat Koor Coda.

Koor Coda

Koor Coda is het enige koor binnen de gemeente dat hiervoor benaderd is en voelt zich zeer vereerd om aan zo’n groot project te mogen meewerken in zo’n bijzondere setting.
Behalve dat zij hun medewerking aan de 9de symfonie mogen verlenen brengen zij voor aanvang van dit grote spektakel – na de inleiding – hun repertoire ten gehore in de foyer van de Heerlense Schouwburg.

Koor CODA uit Heksenberg is in 1984 opgericht door enkele enthousiaste zangers uit de regio Heerlen en omstreken. Vanaf het begin staat het koor onder leiding van dirigent Maurice Schoutrop en wordt begeleid door Monica Trivunuc op piano.
Het koor telt momenteel 24 leden en staat bekend om haar natuurlijke wijze van zingen, uitstekende balans, zuiverheid, sfeer en muzikaliteit.
Het repertoire varieert van klassiek tot modern, van Bach tot Marco Borsato. Ook brengt Koor CODA vierstemmige close-harmony.

Het veelzijdige repertoire (religieuze en wereldlijke muziek) komt vooral tot uiting in sfeervolle en bijzondere concerten, bij kerkelijke diensten zoals huwelijken en begrafenissen.
Ook verleent het koor medewerking aan speciale projecten. Zoals de herdenkingsconcerten van Yarden, en nu dus bij de 9de symfonie van Beethoven in het Parkstad Limiburg Theater Heerlen.

Over Beethovens 9e Symfonie

In het politieke gewoel van rond 1800 was het duidelijk waar Beethovens sympathieën lagen: hij was een verklaard voorstander van de Franse Revolutie en omarmde de idealen van universele gelijkheid, vrijheid en broederschap. Nadat hij het hele symfonische genre al op zijn kop had gezet, vooral met zijn derde ‘Eroica’, vijfde, zesde ‘Pastorale’ en zevende, deed hij er bij zijn negende en laatste symfonie nog een schepje bovenop: hij brak de grenzen van het genre volledig open door de menselijke stem te introduceren. Het was geen gimmick, maar een ultieme artistieke noodzaak. Solisten en koor schreeuwen de boodschap letterlijk uit: ‘wees omarmd, miljoenen!’

De 9e van Beethoven: hartstochtelijk en hoopvol, een ode aan saamhorigheid en broederschap.

Informatie

  • Nederlands Blazers Ensemble;
  • 9e Beethoven / Allemaal samen!
  • Dinsdag 4 februari 2020;
  • Limburg-zaal, Parkstad Limburg Theater Heerlen;
  • Aanvang: 20:30 uur;
  • Verwachte eindtijd: 21:45 uur.

Bestel hier uw kaarten.

Reacties