Winnende films van de Awards tijdens het Dutch Mountain Film Festival #9

Foto: dmff archief

Een vakjury kent jaarlijks enkele prestigieuze DMFF Awards toe aan de beste films op het Dutch Mountain Film Festival. De uitreiking vond plaats tijdens de Awardshow op vrijdag 1 november in het Royal Theater in Heerlen.

Betere balans

In algemene zin merkt de vakjury over de ingezonden films het volgende op: “De films stellen ons in staat naar oorden op aarde te reizen waar we anders nooit zouden kunnen komen en om deel te nemen aan avonturen die we anders nooit zouden kunnen beleven. Ofschoon het bij het maken van films en beklimmen van bergen niet echt om winnen en verliezen gaat, hebben we enkele films gezien die qua originaliteit en kwaliteit boven de rest uitstijgen.
Het is ons echter ook opgevallen dat de stem van de vrouw in de bergfilmwereld schittert door afwezigheid. We weten dat de filmwereld en wellicht ook de bergsportwereld nogal door mannen worden gedomineerd. We willen het festival daarom aanmoedigen in de toekomst een betere balans te vinden. Want één ding is duidelijk: de bergen zijn veel meer dan een speeltuin voor bevoorrechte mannen uit de westerse wereld.”

De vier winnende films zijn:

 

Crossborder DMFF Award – Drømmeland van Joost van der Wiel

Een waar genoegen om naar te kijken. Drommeland is een mooi en goed gefilmde documentaire die het pad volgt van een man op weg naar de stilte. De regisseur was er in de juiste periode en op het juiste moment en toont ons een man die worstelt met problemen uit de moderne maatschappij en met zijn intimiteit. Zelfs teruggeworpen midden in de natuur herkennen we onszelf in ons moderne gedrag.

De Spiegel Best Newcomer Award – Troperos van Nicolás Detry

Een verhaal over levens en oorden dat meesterlijk wordt verteld en op tijd is vastgelegd. Een zeldzame visuele ervaring van de band tussen mens en natuur. Een ervaring waar velen van ons naar verlangen en een die ons betovert door zijn unieke schoonheid. Zonder storende elementen van buiten af, versterkt door de lange stiltes die de beelden en het prachtige camerawerk vergezellen.

Parkstad Limburg Jury Award – Struktur, Die Skispur in der Kulturlandschaft van Hanno Markowitz

Zelden zie je een sportfilm met zo perfect vormgegeven beelden. Ieder shot in Struktur is pure poëzie, die ons naar de prachtige landschappen lokt en die ons op hetzelfde moment bewust maakt van de impact die de mens op die landschappen heeft. De film houdt ons een spiegel voor om ons tegenstrijdige gedrag te tonen. Hoe meer we het ongerepte van de bergen willen ervaren, hoe groter de kans dat we de bergen verstikken in ons verlagen ze te ervaren.

Best Mountaineering Film Award – Manaslu, Berg der Seelen van Gerald Salmina

Manaslu vertelt het verhaal van Hans Kammerlander, een Zuid-Tiroolse extreem-alpinist die de meeste jongeren waarschijnlijk niet meer kennen. Behalve voor de vele prestaties van Kammerlander heeft de regisseur ook oog voor zijn twijfels, tegenslagen en verkeerde beslissingen. De film overstijgt volgens de jury dan ook het gemiddelde niveau van biografische films over klimmers. Sterk is de afwisseling tussen authentiek materiaal, reenactment en interviews, waardoor je als kijker in het levensverhaal van Kammerlander wordt gezogen.

Foto: dmff archief

Reacties