Park Urbana op binnenplein van De Vondst in Heerlen

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Op het binnenplein van De Vondst is tot eind januari het kunstwerk Park Urbana van Krijn de Koning te zien. Het is te bereiken via de grote poort tussen het Koopmanshuys en De Vondst, Raadhuisplein 18-20.

Hergebruik Park Urbana

Park Urbana is de naam van het tijdelijk stadspark dat tijdens Cultura Nova op het Van Grunsvenplein stond. Het toonde een typisch landschap van Parkstad in een stedelijke omgeving. Volgens de kunstenaar was het voor Cultura Nova specifiek gemaakt voor de plek en de gelegenheid van het festival. “Het is niet één op één neer te zetten op de binnenplaats van de Vondst. Het was wel mogelijk om het werk te hergebruiken in een andere vorm.”

Kruispunt

Het nieuwe ontwerp benadrukt dat het binnenplein een kruispunt van wegen is, net zoals in de Romeinse tijd. Toen was Heerlen ook al een plaats waar veel wegen bij elkaar kwamen. Vier eilanden in het ontwerp zijn verbonden door bruggen uit het eerste ontwerp op het Van Grunsvenplein. Zo kunnen bezoekers het kunstwerk oversteken en het geheel overzien. Ook zijn er rustplekken opgenomen. Het kunstwerk bevat verder alle denkbare tinten groen.

Reacties