Tien Everestbeklimmers naar Heerlen voor Dutch Mountain Film Festival

Foto: dmff archief

Tien Nederlanders die de top van de Mount Everest hebben bereikt komen vrijdag 1 november naar de negende editie van het Dutch Mountain Film Festival in Heerlen voor een discussie over de files en afvalberg op ’s werelds hoogste berg.
Dat debat vindt plaats in het monumentale Royal Theater na afloop van de Nederlandse première van de film Everest Green.
Daarin brengt de Franse regisseur Jean-Michel Jorda pijnlijk aan het licht hoe de Everest er tegenwoordig bij ligt, hoe de mensheid met de top van de aarde omgaat.

Dutch Mountain Film Festival

Nederlandse Everestbestormers

Van de Nederlandse Everestbestormers verwachten we in Heerlen de eerste Nederlander op de top René de Bos (1990), de dames Katja Staartjes (1999) en Marlies Neefjes (2013) en verder Edmond Öfner (1992), Wilco van Rooijen (2004), Robert de Vries (2007), Peter Boogaard (2016), Jaco Ottink (2018), Wilco Dekker (2019) en Sander Daems (2019).

Wat was hun ervaring op de berg, hoeveel afval hebben zij achtergelaten of juist mee teruggenomen? Welke oplossingen dragen zij aan om de berg te beschermen? En wat kunnen wij eventueel zelf doen tegen dit milieuprobleem?

Filmprijzen

Aansluitend reikt de organisatie de jaarlijkse filmprijzen uit. De Crossborder DMFF Award voor de meest artistieke bergfilm, de Best Newcomer Award, de Best Mountaineering Film Award voor de beste klimfilm. En de Parkstad Prijs voor een film die de jury speciaal onder de aandacht wil brengen.
Na de pauze wordt de winnende film van de Crossborder DMFF Award vertoond.

Kijk voor het alvast een preview van het programma op www.dmff.eu

See U in Heerlen, oxygen available, permit not required

Foto: dmff archief

 

Reacties