Nieuw treinstation Heerlen in Maankwartier nadert voltooiing

Archieffoto bouw station
Foto: Heerlen.nieuws.nl

Het nieuwe NS-station in het Heerlense Maankwartier nadert zijn voltooiing. Als alles volgens planning verloopt zal dit maandag 5 augustus in gebruik genomen worden. Een laatste grote hindernis voor de ingebruikname is het weghalen van de tijdelijke loopbrug. Het verwijderen van deze traverse gaat in totaal zo’n vier dagen in beslag nemen.
De werkzaamheden beginnen op woensdag 31 juli om 21.00 uur en duren tot aan de opening van het station op 5 augustus.
Deze werkzaamheden hebben tevens de nodige impact op het treinverkeer van en naar Heerlen.

Verwijderen tijdelijke loopbrug

De tijdelijke loopbrug werd zo’n zeven jaar geleden geplaatst, in juli 2012. De brug verbond gedurende de bouw van Maankwartier het tijdelijke station aan de Parallelweg met het busstation aan de achterkant. Nu het nieuwe station zo goed als klaar is is deze brug niet meer nodig. Met behulp van twee grote kranen wordt de loopbrug volgende week weggehesen. Nadat de brugdelen zijn weggehaald moeten de bovenleidingen van de ondergelegen sporen nog worden aangepast, aangezien deze aan de loopbrug verbonden zaten.

Race tegen de klok

Ook in het nieuwe station vinden er nog allerlei werkzaamheden plaats en op de perrons wordt nog stationmeubilair geplaatst.
Winkeliers gaan hun spullen verhuizen naar de winkelruimtes in de nieuwe stationshal.
Al met al wordt het een race tegen de klok want maandag 5 augustus opent de stationshal voor het eerst haar deuren.

Tijdelijke oplossing voor de liften

De leverancier van de liften heeft helaas laten weten de liften niet tijdig te kunnen opleveren. Er wordt met man en macht aan gewerkt om de liften alsnog zo snel mogelijk in gebruik te kunnen nemen. ProRail zet daarom medewerkers in die mensen die slecht ter been zijn van en naar de perrons kunnen begeleiden. Onder begeleiding kunnen mensen de sporen dan oversteken via een overpad. De verwachte uitloop is lastig te voorspellen, maar de liftleverancier gaat ervoor om de liften in de eerste helft van september werkend op te leveren.

Géén treinverkeer

Vanwege de werkzaamheden rijden er van woensdag 31 juli 21.00 uur tot en met zondag 4 augustus geen treinen.

  • Gedurende deze gehele periode rijden er NS-snelbussen tussen Heerlen en Sittard, en Arriva-snelbussen tussen Heerlen en Valkenburg. Er rijden Arriva-stopbussen tussen Heerlen en Aachen Hauptbahnhof.
  • Op woensdagavond en zondag rijden er Arriva-stopbussen op het traject tussen Sittard-Heerlen-Kerkrade Centrum en Heerlen-Valkenburg; reizen van/naar Klimmen-Ransdaal of Schin op Geul moet dan via Valkenburg.
  • Op donderdag tot en met zaterdag rijden er Arriva-stopbussen tussen Hoensbroek-Heerlen-Kerkrade Centrum en Heerlen-Heerlen Woonboulevard.

Houd komende week op deze dagen rekening met extra reistijd, deze kan variëren van een kwartier tot een uur extra reistijd.
Raadpleeg voor uw vertrek de reisplanner van Arriva en/of NS.

Reacties