Dumoulin stapt toch af in Giro d’Italia

Archieffoto: Tom Dumoulin in wielerronde Heerlen 2018.
Foto: Heerlen.nieuws.nl

Tom Dumoulin is kort na aanvang van de vijfde etappe toch afgestapt in de Ronde van Italië. De winnaar van 2017 had te veel pijn aan de linkerknie waarop hij in de vierde etappe was gevallen. De kopman van Team Sunweb klom woensdag nog wel op de fiets, maar na enkele kilometers kneep Dumoulin in de remmen en verliet zodoende voortijdig de Giro.

De rit van Frascati naar Terracina was nog niet eens echt begonnen. Het peloton bevond zich nog in de neutrale zone.

Dumoulin wilde het proberen. “Omdat ik nog niet klaar ben om naar huis te gaan. Ik wil hier blijven”, zei de Limburger voordat hij de bus instapte om naar de start in Frascati te gaan. Maar zeker van zijn zaak was hij niet. “De kans is aanwezig dat het niet gaat. Echt kracht zetten kon ik vanochtend op de rollers in ieder geval niet. Ik hoop dat het met een beetje pijnstilling lukt.”

De eerste Nederlandse winnaar van de Ronde van Italië ging dinsdag in de vierde rit op 6 kilometer voor de streep onderuit nadat de voor hem rijdende Italiaan Puccio was gevallen. De Limburger stapte weer op de fiets en kwam geholpen door zijn ploegmaats op ruime achterstand bij de finish. Met een hevig bloedende linkerknie meldde hij zich vervolgens voor röntgenfoto’s bij een mobiel busje van het Italiaanse Rode Kruis. Daar werden geen breuken geconstateerd.

Dumoulin verraste in december met de mededeling dat de Giro dit jaar zijn hoofddoel zou zijn. Hij vond het parcours van de ronde die hij in 2017 al won beter bij hem passen dan dat van de Tour. De Ronde van Frankrijk wordt nu wellicht het grote doel. Dumoulin heeft ruim zeven weken om zich voor te bereiden op een strijd met mannen als Chris Froome en Geraint Thomas.

Reacties