Vijf minderjarigen aangehouden voor vechtpartijen

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Parkstad – De politie heeft vijf minderjarigen aangehouden in een onderzoek naar twee vechtpartijen. Uit onderzoek blijkt dat de jongeren foto’s en videobeelden via sociale media deelden.

Vechtpartijen

Op zondagmiddag 14 april vond een vechtpartij plaats tussen meerdere jongeren op het Maanplein in Heerlen. Een dag later op maandag 15 april was er opnieuw een handgemeen, waarbij jongeren waren betrokken. Dit maal op de Chrevremontstraat in Kerkrade. Uit voorlopig onderzoek blijkt dat beide vechtpartijen mogelijk met elkaar verband houden, gezien de betrokkenen bij beide voorvallen. Voor zover nu bekend, liepen vier betrokkenen kneuzingen op bij de conflicten. Twee van hen ondergingen een medische behandeling.

Voorkomen

Door gezamenlijk optreden vanuit politie en Openbaar Ministerie is een mogelijke confrontatie tussen jongeren op donderdagmiddag 18 april voorkomen. De politie en partnerorganisaties in Parkstad blijven alert en zullen indien nodig maatregelen treffen om verdere escalatie te voorkomen.

Delen sociale media

De beide incidenten zijn door omstanders op beeld vastgelegd en via sociale media gedeeld. Op de schrikwekkende beelden is te zien hoe er over en weer klappen en schoppen worden uitgedeeld. Ook omstanders bemoeiden zich met de vechtpartijen.

Aanhoudingen

De aangehouden minderjarigen zijn een 14–jarige jongen en 15-jarige meisje beide uit Hoensbroek, een 14-jarige meisje uit Heerlen, een meisje van 13 jaar uit Kerkrade en meisje van 14 jaar eveneens uit die plaats. Meer aanhoudingen in het lopende onderzoek worden niet uitgesloten.

Onderzoek

Het onderzoek naar de achtergrond van de incident loopt nog. Het Openbaar Ministerie en de politie nemen de zaak hoog op en overleggen met diverse partnerorganisaties, zoals gemeenten en zorginstanties in Parkstad, over de wijze van aanpak van de jongeren. Het gedrag van de jongeren is onacceptabel en gaat in tegen het gevoel van veiligheid dat scholen, gemeenten en andere organisaties willen bieden aan jongeren in Parkstad.