Bevolkingsonderzoek darmkanker blijkt succesvol

Foto: Bevolkingsonderzoek-darmkanker.nl

Het aantal mensen dat van 2014 tot 2017 heeft deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker is hoger dan verwacht: 3,85 miljoen.
Er zijn boven verwachting meer darmkankers en poliepen opgespoord: per duizend deelnemers zijn bij bijna vier mensen darmkanker en bij bijna twintig mensen grote poliepen gevonden. Ook is het bevolkingsonderzoek zeer kosteneffectief.
Dit blijkt uit het evaluatierapport dat is opgesteld door het Erasmus Medical Center en het NKI/Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, zo meldt het RIVM.

Succes

Het evaluatierapport laat zien dat het bevolkingsonderzoek darmkanker in 2014 met succes van start is gegaan. Daarom kunnen alle partijen met vertrouwen naar de toekomst kijken. De voorspelling is dat het bevolkingsonderzoek in 2030 jaarlijks bijna één op de vijf gevallen van darmkanker en ruim één op de drie sterfgevallen aan darmkanker kan voorkomen. Als je darmkanker vroeg ontdekt, is de kans groter dat de behandeling succesvol is. De behandeling is dan vaak ook minder zwaar.

Heel veel partijen hebben hard gewerkt om dit bevolkingsonderzoek tot een succes te maken. Dat zegt het RIVM dat de regie heeft. De evaluatie van het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt in opdracht van het RIVM verricht door Erasmus MC en het NKI/Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis.

Tekst en bron: RIVM

Reacties