GaiaZOO ontvangt Green Key Keurmerk, status Goud

Foto: GaiaZOO Kerkrade

Op 14 februari 2019 ontving GaiaZOO het Green Key Keurmerk, status Goud: het hoogst haalbare niveau. Green Key is hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche. Voor een bedrijf als GaiaZOO, dat op dagelijkse basis zo intensief bezig is met duurzaamheid en milieu, mag dit keurmerk uiteraard niet ontbreken. De Limburgse dierentuin riep zelfs een speciaal ‘GreenTeam’ in het leven om duurzaamheid binnen GaiaZOO nóg verder door te voeren en is dan ook enorm trots op deze benoeming.

Duurzaamheid in het DNA

De naam Gaia verwijst naar “Moeder aarde” uit de Griekse oudheid. Vanzelfsprekend gebruikt GaiaZOO alleen maar groene stroom en groen gas voor elektra en verwarming van zowel kantoor, restaurant als dierverblijven. Ook wordt er in de ZOO geen tropisch hardhout gebruikt en is al het andere hout FSC-gekeurd of van regionale herkomst. Dit betekent dat de bossen waar het hout voor de bouw en papierproductie vandaan komt op een verantwoorde wijze worden beheerd.

Communicatie met bezoekers

GaiaZOO heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Drukwerk maakt steeds meer plaats voor bezoekerscommunicatie via digitale kanalen. Zo verscheen er al eerder een GaiaZOO APP en werden er vorig jaar diverse digitale schermen in het park geplaatst waar bezoekers op de hoogte worden gebracht van onder andere service berichten en dier(voerder)presentaties.
Bij het drukwerk dat GaiaZOO uitbesteedt, wordt er altijd gekozen voor FSC-papier en indien mogelijk wordt er voor een zo duurzaam mogelijke partner gekozen.
De website van GaiaZOO is zelfs duurzaam geproduceerd (CO2 neutraal).

Afval in de ZOO

In een dierentuin met ZOO veel dieren en bezoekers wordt natuurlijk ook veel afval geproduceerd. Afvalscheiding is dan ook een belangrijk aandachtsgebied. Bezoekers kunnen zelf afval scheiden in drie verschillende soorten containers. Bovendien wordt achter de schermen afval gescheiden tot in wel 30 verschillende afvalstromen.

Ook het sanitair in de ZOO wordt niet vergeten. Het grootste deel van de sanitaire voorzieningen is reeds voorzien van drukknoppen en sensoren en het overige deel wordt planmatig vervangen. In GaiaZOO verdwijnt slechts 21% van het water in het riool. Het overige water wordt binnen het park gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan water voor de dieren, het besproeien van de beplanting en de schoonmaak. Om water te sparen wordt er regenwater opgevangen in bassins. Dit wordt gebruikt om de grachten rondom de dierverblijven op hoogte te houden. Ook snoeiafval wordt hergebruikt. Van het snoeiafval worden namelijk stapels gemaakt waarin kleine dieren en insecten kunnen schuilen. Dit stimuleert de regionale biodiversiteit.

limburgHUIS klimaatneutraal

limburgHUIS, foto: GaiaZOO

limburgHUIS belichaamt de essentie van een eigentijdse dierentuin: natuur en educatie. In en rondom limburgHUIS kun je niet alleen bedreigde diersoorten bekijken, maar worden deze ook gekweekt om ze vervolgens te herintroduceren in de vrije natuur. GaiaZOO legt het nut en de noodzaak hiervan uit aan haar bezoekers. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door middel van interactieve schermen die werken op energie, opgewekt door eigen zonnepanelen.

limburgHUIS is in álle opzichten bijzonder. Het eerste dat opvalt is de buitenkant. Een bovenverdieping van zwart gebrand naaldhout naar de eeuwenoude Japanse traditie ‘Shou Sugi Ban’. Niet alleen duurzaam, maar vooral ook erg mooi en een verwijzing naar de steenkool die zich onder de Limburgse dierentuin bevindt.

limburgHUIS is klimaatneutraal en wordt gevoed door zonne-energie. Daarnaast is het ook natuur-inclusief gebouwd met het oog op het verbeteren van de biodiversiteit. In de gevel zijn nestkasten verwerkt voor onder meer zwaluwen, ijsvogels, mussen en vleermuizen.