Cucina del Mondo wordt restaurant Graffiti met Servais Tielman als culinair adviseur

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Restaurant Cucina del Mondo in Heerlen opent in mei 2019 de deuren als restaurant Graffiti. Huidig eigenaar van Cucina del Mondo, Servais Tielman, blijft verbonden aan het restaurant als culinair adviseur. Vanaf april zal hij er fysiek niet meer aanwezig zijn. Tielman heeft tweesterrenrestaurant Beluga in Maastricht overgenomen. In de maanden juli en augustus staan Tielman en Hans van Wolde, huidig chef-kok bij Beluga, nog samen in de keuken van het restaurant in Maastricht.

Restaurant Graffiti opent haar deuren op de locatie waar Servais Tielman 5 jaar Cucina del Mondo, dat tot december 2018 een Michelinster had, heeft geleid. In april kookt Tielman voor de laatste maal in Heerlen. Daarna begint zijn nieuwe avontuur bij Beluga in Maastricht.
Er komt een nieuw team in restaurant Graffiti te staan. Tielman: “In Graffiti wordt straks goed en lekker eten geserveerd. Vers en eerlijk bereid, en voor een schappelijke prijs. De gemiddelde besteding ligt er op 50 euro per persoon, inclusief drank.”

Graffiti op je bord en tegen de muur

Tielman zet het nieuwe concept zelf op. Plan is dat Jasper van de Vin, kok bij Cucina del Mondo, eigenaar gaat worden van Graffiti. Op de kaart komen stoere gerechten. Graffitikunst gaat er, net als bij Cucina del Mondo, een belangrijke rol spelen. Zowel op de muren als op het bord. “De graffitikunst op de muren zal regelmatig veranderen. Lokale en internationale graffiti artiesten kleden het restaurant aan. Ook gaan we met kunstenaars kijken hoe we graffiti kunnen gaan toepassen op het bord.”

Beluga

Servais Tielman staat vanaf juli twee maanden samen in de keuken met Hans van Wolde in de Beluga. Daar komen de beste gerechten van beiden samen in één menu. Chef-kok Hans van Wolde verlaat Beluga na 25 jaar. Hij heeft zijn restaurant verkocht aan Tielman, die in het verleden souschef bij Beluga was. Hun wegen kruisen elkaar nu weer, wat voor de ene chef een einde is en voor de ander een nieuw begin, zo schrijft het duo op de website van Cucinalovesbeluga. “Leuk om te zien dat de reserveringen blijven binnenstromen.”

Langzaam

Tielman gaat geen grote veranderen doorvoeren aan het interieur van Beluga. “Een frisse lik verf en er komt een klein stukje muur met graffiti. Om zo de overgang te laten zien. Het sleutelwoord is verder: langzaam. In fases gaan we de zaak transformeren, maar daarvoor nemen we vijf jaar de tijd. Het moet allemaal heel vloeiend gaan. We willen gasten niet laten schrikken.”

Hans van Wolde

Na 22 jaar chef van Beluga te zijn geweest, is het voor Hans van Wolde tijd voor een nieuw avontuur; in 2020 opent restaurant Brut 172 in Reijmerstok. Binnen een kleine, intieme setting gaat Hans hiermee terug naar de ‘oerkeuken’. Met groenten en kruiden uit eigen tuin en producten uit de lokale omgeving. Maar voordat hij zich volledig focust op zijn nieuwe restaurant, gaat Hans nog één keer de keuken van Beluga in, samen met Servais. De naam Brut 172 verwijst naar de hoogte van de ligging van de boerderij. Van Wolde: “Brut; denk vooral aan bruut leven, oerkracht, maar ook mooi brut: zoals champagnebubbels.”

Bron en tekst: Misset Horeca / Wieteke Posthumus

Reacties