IBA-project SUPERLOCAL Kerkrade wint De Nederlandse Bouwprijs

Foto: SUPERLOCAL Facebook

Het IBA-project SUPERLOCAL heeft de Nederlandse Bouwprijs 2019 in de categorie ‘Bouwmaterialen en -systemen’ gewonnen.
Maandagavond 4 februari werd de eervolle prijs uitgereikt tijdens de eerste dag van de Bouwbeurs in Utrecht.

Jurycommentaar voor SUPERLOCAL

De jury prijst het experiment, waarbij sprake is van een uitzonderlijk hoge mate van hergebruik: een modulair systeem van een niet-modulaire gedachte. “Hier is sprake van meer dan alleen bouwmaterialen hergebruiken. De sociale aspecten, de innovatieve samenwerking, de gedeelde verantwoordelijkheden en de klankbordgroep is indrukwekkend te noemen en daarmee een sprekend voorbeeld voor de sector dat navolging verdient!”

Over de Nederlandse Bouwprijs

Uit 70 inzendingen heeft de jury winnaars en genomineerden geselecteerd die een bijdrage leveren aan de drie pijlers people, planet en profit. Meer dan ooit stelt de maatschappij kritische eisen als het gaat om energiezuinigheid en het (her)gebruik van grondstoffen, om bij te dragen aan een circulaire economie. De winnende inzendingen zijn actief met dit vraagstuk aan de slag gegaan. Waarbij ze voor een innovatieve, verrassende en grensverleggende aanpak kozen. Op 4 februari werden prijzen uitgereikt in de categorieën gebouwen, civiele kunstwerken en bouwmaterialen en -systemen. SUPERLOCAL won de prijs in de laatste categorie.

SUPERLOCAL

In Bleijerheide wordt het gebied van de hoogbouwflats omgevormd tot een wijk die klaar is voor de toekomst. Materialen uit het gebied worden zoveel mogelijk hergebruikt in het gebied zelf.
Er komen woningen en verschillende typen appartementen en een gesloten waterkringloop. De openbare ruimte wordt ingericht naar het thema duurzaamheid van het gebied.
Mensen die vroeger woonden in de hoogbouwflats worden benaderd of ze interesse hebben in een terugkeer naar het gebied.

Reacties