Blockstart maakt MKB-bedrijven sterker door blockchain oplossingen

Foto: Marcel van Hoorn

Het nieuwe Europese project Blockstart helpt de concurrentiepositie van bedrijven in het midden- en kleinbedrijf (MKB) sterker te maken door gebruik van blockchaintechnologie. Blockstart richt zich op ondernemingen op het gebied van gezondheid, logistiek en agrofood, die via blockchain veiliger en efficiënter kunnen werken als het gaat om onder andere gegevensbeveiliging, tracking en facturering.
Dat is de kern van het Europese project Blockstart, waarvan de coördinatie bij Brightlands Smart Services Campus in Heerlen ligt. Het 3,5 jaar durende project wordt ondersteund door Interreg Noord-West-Europa en kan beschikken over een budget van 5 miljoen euro.

Oplossingen voor de sectoren gezondheid, logistiek en agrofood

Veel MKB bedrijven vinden het lastig om met nieuwe technologiën aan de gang te gaan. Onder meer omdat de schaalgrootte van MKB-bedrijven vaak te gering is. Het project Blockstart is erop gericht dat wel mogelijk te maken. De samenwerkende partners vormen een internationaal ecosysteem van bedrijfsnetwerken, incubatoren en blockchainexperts. Zij zullen de grootste uitdagingen voor het MKB in gezondheid, logistiek en agrofood in kaart brengen en aanpakken. Dat ecosysteem levert dan bedrijfsondersteuning, netwerkmogelijkheden en een testomgeving.

Hogere efficiëntie in het uitwisselen van data

Blockchaintechnologie zorgt voor veilige, geautomatiseerde en efficiënte datatransacties. Bijvoorbeeld het uitwisselen van medische gegevens, het volgen van getransporteerde goederen of de herkomst van voedingsmiddelen.

Joost van den Akker, Gedeputeerde Economie en Kennisinfrastructuur van de Provincie Limburg: “Dit zijn bij uitstek de projecten die mkb’ers gezamenlijk kunnen oppakken vanwege de complexe ICT structuur. Dat de Brightlands Campus in Heerlen dit project voor Europa coördineert is wederom een bevestiging dat de kennisinfrastructuur van Limburg alsmaar sterker wordt en groeit. Belangrijker nog is dat die sterke kennisinfrastructuur inmiddels ook internationaal wordt gezien én erkend. De Brightlands Smart Services Campus is bij uitstek geschikt om dergelijke complexe vraagstukken te ondersteunen.”

Peter Verkoulen, CEO van de Brightlands Smart Services Campus: “Dit Europese project sluit optimaal aan op ons campus ecosysteem waar ondernemers, wetenschappers en studenten werken aan slimme diensten die de kwaliteit van leven verbeteren. We werken in dit project samen met toonaangevende partijen uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. In Nederland zijn wij onderdeel van de Dutch Blockchain Coalition. Met dit project versterken we onze positie in het Nederlandse ecosysteem. Én de rol van Nederland in de Europese blockchain wereld. Graag roep ik MKB-bedrijven uit binnen- en buitenland die interesse hebben in het Blockstart project op om zich te melden bij het MKB loket van de campus.”

Interesse

Voor meer informatie, kunnen bedrijven contact opnemen met het MKB loket van de Brightlands Smart Services Campus via [email protected].
Deelname is kosteloos voor MKB-bedrijven.

Reacties