Veel concrete oplossingen en ideeën tijdens eerste Burgertop Limburg

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Afgelopen maandag 26 november vond de eerste Burgertop Limburg plaats.
Enkele honderden Limburgers gingen in gesprek over vijf, door de deelnemers, zelf aangedragen onderwerpen: kwaliteit van leven, milieubewust ondernemen, de nieuwe overheid, een digitale sprong in de toekomst en veiligheid (Noord- en Midden-Limburg) en werkgelegenheid (Zuid-Limburg). Onderwerpen die naar boven kwamen bij een enquête onder ruim 4.500 Limburgers. Tijdens de Burgertop Limburg kwamen de deelnemers met veel concrete oplossingen en ideeën, waarvan een aantal in burgerpanels verder wordt uitgewerkt en in het nieuwe jaar wordt overgedragen aan Provinciale Staten van Limburg.

Burgertop Limburg in voetbalstadions

De Burgertop Limburg vond gelijktijdig (van 16.00 – 20.00 uur) plaats op drie locaties in Limburg: de voetbalstadions van VVV Venlo, Roda JC Kerkrade en Fortuna Sittard. De Statenleden Aleida Berghorst, Daryl Pfoster, Jos van Rey en Herman Nijskens, die deel uitmaken van de Raad van Toezicht Burgertop Limburg 2018, reisden samen met gouverneur Theo Bovens, het boegbeeld van de Limburgtop Nathan Rutjes en de voorzitter van het Organiserend comité Bart Pastoor, vanaf de aftrap in Kerkrade naar een tussenstop in Sittard om vervolgens in Venlo de afsluiting bij te wonen.
De gouverneur vlogde tijdens de ‘Verbindingstour Burgertop Limburg’ actief over de activiteiten en bevindingen.

Oplossingen en ideeën

Bij de afsluiting van de bijeenkomst werd de opbrengst van de dag besproken met de initiatiefneemster van de burgertop Statenlid Aleida Berghorst (PvdA), gouverneur Theo Bovens en boegbeeld Nathan Rutjes.
Berghorst: “Ik ben zeer onder de indruk van deze eerste burgertop. Dit is een prachtige start. Wat een betrokkenheid en enthousiasme heb ik gezien bij de deelnemers. In dat opzicht is deze pilot al meer dan geslaagd. Ik heb veel oplossingen in ideeën gehoord voor vraagstukken die ons allen bezighouden. De uitkomsten van de burgertop worden begin volgend jaar aangeboden aan de Limburgse politiek. De politiek kan de adviezen gebruiken bij de vorming van beleid.”

Vernieuwing democratie

Gouverneur Theo Bovens: “Samen met de Limburg Agenda 2030 heeft deze burgertop waardevolle informatie opgeleverd richting de volgende provinciale statenverkiezingen in maart 2019.”
Om de agenda van de Limburgers verdere invulling te geven, en het niet bij deze ene bijeenkomst te laten, werden tijdens de burgertop burgerpanels gevormd per onderwerp. Deze burgerpanels gaan de onderwerpen vervolgens verder uitwerken. “Dit is een experiment in het kader van vernieuwing van de democratie en versterking van burgerparticipatie. De ervaringen worden in Provinciale Staten besproken en de follow up met de werking van burgerpanels wordt op de voet gevolgd”, aldus Berghorst.