Eerste Wereldoorlog deze maand 100 jaar geleden ten einde

Foto: VVV Zuid-Limburg

In november is het precies 100 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Daarom organiseren de Stad Maaseik, gemeente Echt-Susteren en de Gemeinde Selfkant op 17 en 18 november gezamenlijk een herdenking nabij Maaseik en Roosteren rondom de beëindiging van de Eerste Wereldoorlog.

Van ontwapening naar ontwapenend

Hoewel Nederland in de Eerste Wereldoorlog neutraal bleef, kregen enkele gemeenten in onze provincie wel degelijk met de feitelijke gevolgen te maken.
Zo ook de huidige gemeente Echt-Susteren. Na de wapenstilstand werd een deel van het Duitse leger gedwongen zich via de brug over de Maas bij Roosteren terug te trekken uit België. Aan de oevers van de Maas zijn zij ontwapend om vervolgens via Roosteren, Dieteren en Susteren weer op Duits grondgebied te komen.
De herdenking staat dan ook in het teken van deze terugtocht en de ontwapening van de Duitse troepen waarbij de nadruk zal liggen op verbroedering en wederzijds begrip (‘lest we forget’).

Divers programma

De herdenking bestaat uit een uitgebreid programma verspreid over zaterdag 17 en zondag 18 november met onder meer een groot re-enactmentevenement (veldslag), een indrukwekkende cavalerie-demonstratie van De Rode Huzaren, een stoet door het centrum van Maaseik, optredens van onder andere Natasha Harper en de Lowland Memorial Pipes & Drums en als afsluiting het herdenkingsconcert op zondag 18 november, uitgevoerd door een orkest dat speciaal voor deze gelegenheid samengesteld werd uit fanfares en muziekverenigingen uit de drie gemeenten.

Bijgaand vindt u het programma van beide dagen.
Kijk voor meer informatie op www.herdenkingwo1.eu.