Welke films zijn in de prijzen gevallen tijdens DMFF 2018?

Foto: Dutch Mountain Film Festival (DMFF)

Ieder jaar kent een vakjury enkele prestigieuze prijzen toe aan de films die zijn ingezonden voor het Dutch Mountain Film Festival (van 31 oktober tot en met 9 november).
De awards werden vrijdag 2 november vanaf 19 uur bekendgemaakt en uitgereikt in het basecamp van het festival, de Royal Bioscoop in Heerlen.

DMFF Award voor Beste Film: Base (Richard Parry)

De jury heeft dit jaar gezocht naar een auteursfilm waarbij de visie van de maker op het onderwerp of de prestatie zowel in de vertelling als ook in beeld naar voren komt. De winnaar van deze editie is ontegenzeggelijk een film die daarin uitblinkt.
In het huidige digitale tijdperk van selfies, voyeurisme en sociale media is het narcistische karakter van de hoofdpersoon door het gebruik van de gopro-camera’s geloofwaardig neergezet. Als kijker blijf je dicht op de huid van de hoofdpersonages en word je volledig meegenomen in het verhaal en de duizelingwekkende krachttoeren. De film onderscheidt zich van andere bergsportspeelfilms doordat de stunts eigenlijk geen stunts zijn, maar echte sprongen uitgevoerd door echte base-jumpers.

De jury ziet de film als een schop onder de kont van de makers in het genre. Geen afstandelijke beschrijving van een prestatie opgeleukt met tegelwijsheden, maar een film die je als kijker anderhalf uur lang op het puntje van de stoel houdt en je confronteert met je eigen verlangens en tekortkomingen. Base is hiermee de terechte en inspirerende winnaar van de achtste editie van het Dutch Mountain Film Festival.

https://www.dmff.eu/films/base

De Spiegel Best Newcomer Award: Alptraum das letzte Abenteuer (Manuel Lobmaier)

De debuutprijs is gewonnen door een maker met lef. Lef, omdat hij in alle naïviteit een experiment aangaat en durft te laten zien dat de bergen niet alleen geven, maar ook nemen, dat de bergen niet alleen het mooie in de mens naar boven brengen, maar ook al het rauwe. Dat maakt het niet altijd een makkelijke film om naar te kijken. Niet alleen zie je een vriendschap stukje bij beetje kapot gaan, ook de dieren waar de hoofdpersonages voor moeten zorgen hebben er zwaar onder te lijden.

De maker laat in de film constant zijn twijfels, angsten en toch ook zijn hoop zien. En hoewel dat niet de meest prettige kant is van jezelf om mee geconfronteerd te worden, zorgt juist dat ervoor dat je je als kijker met de held kan identificeren en dat je, zij het met een knoop in je maag, de hele film geboeid blijft kijken.

https://www.dmff.eu/films/alptraum-the-last-great-adventure

Parkstad Limburg Jury Award: Tarfala (Johannes Östergard)

De juryprijs gaat naar een film die laat zien dat kleine verhalen uitermate geschikt zijn voor universele thema’s en vragen. Gaat de hoofdpersoon ergens naar toe of probeert hij juist aan iets te ontsnappen? Een vraag die wordt opgeroepen met een prachtig shot van een schim die zich murmelend en vloekend een weg door een sneeuwstorm baant en je de hele film niet meer los laat.

Het ritme van de montage dat al even rustgevend is als de omgeving en de schoonheid van het camerawerk doen beseffen dat de hoofdpersoon het daar beter heeft als thuis. Het is de maker gelukt de stilte in beeld te brengen. Als er iets is dat er aan te merken valt op de film zou het zijn dat de maker het nalaat verder te gaan als het emotioneel wordt. Ergens zou je willen weten welk groot verdriet er in de man schuilt. Maar de poëzie die de film uitstraalt maakt het een prijzenswaardige productie en een parel binnen het genre.

https://www.dmff.eu/films/tarfala/

Speciale vermelding: Reindeer, Heart of the Sami culture (Jeroen van Bruggen)

Een speciale vermelding is er voor een debutant op het Mountain Film Festival circuit. De maker vertelt een belangrijk verhaal over wat er verloren gaat wanneer de groei van de economie stellen boven het lokale belang van een herdersvolk. Op treffende wijze neemt hij ons mee in de uitvoering van eeuwenoude tradities en gewoontes. De natuurlijke cyclus is prachtig verbeeld door in vier seizoenen de cyclische bewegingen van de dieren in de ronde kralen te filmen.

https://www.dmff.eu/films/reindeer-the-heart-of-the-sami-culture/

De jury van DMFF 2018 bestaat uit filmmaker Dorothee Meddens, klimmer Marianne van der Steen en filmmaker en fotograaf Allard Faas (zie foto).

Reacties

article
72013
Prijswinnende films DMFF 2018
Ieder jaar kent een vakjury enkele prestigieuze prijzen toe aan de films die zijn ingezonden
https://heerlen.nieuws.nl/nieuws/72013/prijswinnende-films-dmff-2018/
2018-11-02T21:42:25+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/148/2018/11/02213837/jury-1280x720.jpg
DMFF, Dutch Mountain Film Festival
Cultuur & Amusement, Nieuws