Troostprijs Troostboom TerWorm bij verkiezing ‘Boom van het jaar’

Foto: Heerlen.nieuws.nl

De markante boom bij de driesprong op Landgoed TerWorm is tweede geworden bij de verkiezing tot ‘Boom van het jaar’.
Nadat hij lange tijd in de verkiezingsstrijd voorop was gegaan in de peilingen, kreeg hij uiteindelijk bijna duizend stemmen minder dan de winnaar. Voor de ‘Troeteleik van Ulvenhout’ kwamen aan het eind maar liefst 2834 stemmen uit de digitale stembus, tegen 1858 stemmen op de Troostboom van TerWorm.

De verkiezing was georganiseerd door SBNL Natuurfonds. Na de winst in Nederland zal de eik meedingen naar de titel van ‘Europese boom van het jaar’.

Kap Troeteleik

Helaas zijn deze verkiezingen waarschijnlijk een van de laatste wapenfeiten van deze oude eikenboom in de middenberm van de A58 bij het Brabantse Ulvenhout, die herinnert aan wat eens de oprijlaan was van het verderop gelegen landhuis Anneville. Toen de snelweg in 1986 werd aangelegd, mocht de negentiende eeuwse eik blijven staan. Uitstel van executie, blijkt nu.
Want tijden veranderen, het verkeer wordt alsmaar drukker.
De A58 moet daarom worden verbreed en daarbij is er, volgens Rijkswaterstaat, geen plaats meer voor de markante boom. Aanpassingen om de eik van Anneville te behouden zouden zo’n 3,5 miljoen euro kosten en dat geld is er niet. Volgens planning wordt deze boom in 2020 dan ook geveld.

Mochten deze vooruitzichten definitief zijn, dan resten er slechts woorden van troost voor de Troeteleik, en mogen we hopen dat de Troostboom in TerWorm tot in lengte van dagen vertroeteld mag blijven worden.

 

 

Reacties

article
71254
Bedreigde eik in berm A58 ‘Boom van het jaar’
De markante boom bij de driesprong op Landgoed TerWorm is tweede geworden bij de verkiezing
https://heerlen.nieuws.nl/nieuws/71254/tweede-plaats-troostboom-terworm/
2018-10-16T07:55:32+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/148/2018/09/11132803/DSC_0241.jpg
Boom van het jaar, Landgoed Terworm, Troostboom TerWorm
Mens, Dier & Natuur, Nieuws