Gevangenisstraf voor telefoondieven Pinkpop 2018

Foto: Rechtbank.nl

Rechtbank Limburg veroordeelde deze week 2 mannen die zich samen schuldig hebben gemaakt aan diefstal van 52 telefoons, 3 bankpassen, diverse geldbedragen en een portemonnee met inhoud. Al deze diefstallen vonden plaats tijdens Pinkpop 2018.

Vooropgezet plan

Uit de verklaringen van de mannen blijkt dat zij – vanuit het buitenland – met een vooropgezet plan naar het festival in Nederland gekomen zijn, om daar festivalgangers van hun spullen te beroven. Zij hebben hun belang van puur financieel gewin boven de belangen gesteld van alle personen die zij schade hebben toegebracht.

Hinder en overlast voor gedupeerden

De gedupeerden zijn op een brutale wijze van hun spullen beroofd die zich in hun broekzak of tas bevonden. De diefstal van de telefoons heeft voor de gedupeerden niet alleen financiële schade met zich meegebracht, maar ook hinder en overlast door het verlies van de op de telefoons en bijbehorende simkaarten opgeslagen foto’s en berichten. Daarbij komt nog dat de gedupeerden door de diefstallen hun tijd op het festival hebben moeten spenderen aan het zoeken naar hun spullen en het doen van aangifte, in plaats van genieten van de optredens. Uit de aangiftes blijkt dat het plezier van het festival voor de gedupeerden grotendeels is vergald. Dit terwijl het voor veel van hen een evenement was waar zij lang naar uitgekeken hadden.

Straf

Uit het strafdossier komt voldoende naar voren dat 41-jarige verdachte feitelijk de leiding had bij het gezamenlijk met de medeverdachte plegen van de diefstallen. Dit leidt de rechtbank af uit het feit dat de verdachte bij de politie verklaarde dat hij de medeverdachte geld gaf om een kaartje te kopen voor het festival. Ook was het de verdachte die op de toiletten de simkaarten uit de telefoons verwijderde, terwijl de medeverdachte, die daarbij op de getuigen een zenuwachtige indruk maakte, buiten de toiletten stond te wachten. Het was eveneens de verdachte die de tas met de gestolen goederen bij zich had. In die tas zat ook het identiteitsbewijs van de medeverdachte.

Ook is deze verdachte 9 keer eerder veroordeeld voor het plegen van diefstal, in verschillende landen. Kennelijk laat de verdachte zich daar niets aan gelegen liggen en zorgt hij telkens weer, uit puur eigenbelang, voor veel narigheid voor anderen door het plegen van diefstallen.

Deze verdachte wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 24 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk (proeftijd 3 jaren).

De 18-jarige medeverdachte krijgt een gevangenisstraf van 12 maanden opgelegd, waarvan 3 voorwaardelijk (proeftijd 3 jaren).

Reacties