Muziek, bijen en goede koffie in Carbon6 in Heerlen

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Zondag 2 september staan de deuren van Carbon6 tussen 11.00 en 17.00 uur wagenwijd open voor het publiek. In en om het oude CBS-gebouw aan de Kloosterweg 1 in Heerlen kunt u dan voor het zesde jaar op rij kennismaken met de grote diversiteit aan ‘bewoners’ van deze bijzondere plek.
Carbon6 mag zich inmiddels de thuisbasis noemen van een van de grootste creatieve clusters in Nederland.
Tijdens de Open Dag aanstaande zondag is er een kunst- en ambachtsmarkt, zijn er optredens van Popschool Parkstad en is nog veel meer te zien, te beluisteren en te ervaren. Een gevarieerd en boeiend programma, zeer zeker een bezoekje waard.

Muziek, koffie en bijenlucht

V.l.n.r.: Cyriel Lendfers (Bijenlucht), Kristy Hollands (Popschool Parkstad) en Mario Vandeberg (Chopain).

Uit het rijk geschakeerde bewonersarsenaal van Carbon6, dat inmiddels 130 huurders herbergt, stellen wij enkele bijzondere huurders aan u voor:
Popschool Parkstad, Bijenlucht en Chopain.

Chopain

We voeren het gesprek beneden bij de lounge van Carbon6. Aan de houten bar van Chopain, van waarachter Mario Vandeberg zijn uitgebreide en ruim gesorteerde koffiebar van Carbon6 runt. Opgewekt, vriendelijk, bepaald niet verlegen om een praatje. Mario, geboortig in Zuid-Afrika, was zijn werkzame leven lang zelfstandig actief – vooral in de kantoorboekhandel – voordat enkele jaren geleden bij hem het idee postvatte dat het anders moest. Hij wilde iets totaal anders. Iets waarbij hij helemaal zelf kon bepalen wat er ging gebeuren. Er kwamen al snel enkele interessante mogelijkheden op zijn pad. Om iets te beginnen in het winkelcentrum van Aarveld, en in het Maankwartier. Maar uiteindelijk koos hij voor Carbon6. Via via was hem ter oren gekomen dat ze in Carbon6 iemand zochten om een ‘uitgebreide koffiehoek’ op te zetten, een uitdaging die Mario met beide handen heeft aangegrepen.
Chopain is inmiddels uitgegroeid tot een ontmoetingsplek met een informele sfeer en uitstraling. Een leuke ruimte waar ook lunches voor bedrijven of organisaties verzorgd kunnen worden. Niet alleen voor bedrijven uit Carbon6 zelf, ook voor bedrijven vanuit de buurt. Waar vergaderd kan worden, en workshops gehouden kunnen worden. Een plek kortom waar je jezelf kunt zijn, waar je kunt werken of wachten en waar je je klanten gezellig kunt ontvangen.
Bij Chopain kun je terecht voor een heerlijke kop koffie, of thee, met of zonder iets lekkers erbij. Voor smoothies, yoghurtjes, (kleine) lunch en nog veel meer. De producten zijn hedendaags, de koffie is handgeplukt, alles is knijtervers. En dat allemaal ook nog eens aantrekkelijk betaalbaar.

Bijenlucht

Bij bijen denk je al gauw aan de natuur, aan parken en grote tuinen. In ieder geval niet meteen aan een betonkolos in het centrum van een stad.
Cyriel Lendfers dacht en denkt daar anders over. De docent ‘groen’ aan het Citaverde College zocht voor het geven van volwassenenonderwijs een geschikte locatie voor theorie- en praktijklessen en kwam op die zoektocht bij Carbon6 terecht. Mede door het raakvlak met de stadslandbouw die Wallas (de eigenaar van het gebouw, red.) in het Heerlense gebouw van de grond wil krijgen. Daarbij konden bijen een belangrijke rol spelen.
In eerste instantie zette Cyriel zijn bijenkasten op het dak van het kantoorgebouw. Daarna werden er ook binnen in het gebouw bijen gehouden, en tenslotte ook bij de fonteinvijver buiten bij de ingang van het gebouw. Momenteel bekijkt Cyriel ook de mogelijkheid om een stuk van de geheel vernieuwde directe omgeving van het gebouw geschikt te maken voor solitaire (wilde) bijen.
Natuurlijk maken deze bijen honing. Lekkere honing, gemaakt dankzij de bloemen en planten midden in de stad. Op de Open Dag kunt u enkele soorten ‘Carbon6’-honing kopen.

Maar de bijen van Cyriel zijn speciaal om iets heel anders. Om hun bijenlucht.
In Carbon6 wendt Cyriel Lendfers bijenkastlucht aan voor een therapie. Want wat niet veel mensen weten, bijenlucht biedt verlichting bij klachten van onder andere hooikoorts, astma, depressie, stress, migraine en tal van andere aandoeningen. De lucht uit een bijenkast kan een waardevolle bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven.
‘Deze soort therapie is in Nederland nog vrij onbekend’ legt Cyriel uit. ‘Maar in Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Roemenië wordt dit al zo’n 30 jaar toegepast. In plaats van het slikken van wat ik gemakshalve maar ‘chemische troep’ noem, kunnen mensen door het inademen van pure bijenkastlucht van hun aandoeningen afkomen. Door een bijenfilter en ventilator inhaleer je pure bijenkastlucht. Die bijenlucht is een natuurproduct en ontstaat bij het verwerken van de nectar en stuifmeel door de bijen tot honing en bijenwas. De lucht bevat veel vluchtige stoffen en diversen organische zuren, stoffen die positief uitwerken op het welzijn van de mens.’
Benieuwd naar de honing en de bijenluchttherapie, kom dan naar de Open Dag op zondag 2 september.

Popschool Parkstad

Tijdens de Open Dag zijn er diverse optredens van Popschool Parkstad. Die showt een aantal leerlingen, dat een heel jaar hard met hun talent aan de slag is gegaan.
Popschool Parkstad is een initiatief van Kristy Hollands en Robin Zalm. Kristy is werkzaam in de educatieve sector én hobby-muzikant, zoals ze het zelf benoemt. Robin is beroepsmuzikant en drummer (geweest) van diverse bands, waaronder Volumia ! en stand-up POPband De Coronas.
‘We zitten met Popschool Parkstad nu 5 jaar hier in Carbon6. Daarvoor zaten we 10 jaar in De Oefenbunker in Landgraaf’, steekt Kristy enthousiast van wal. ‘De Popschool is een particulier initiatief, zonder subsidie, waarbij we per week zo’n 150 leerlingen, van jong tot oud, begeleiden om hun talent te ontdekken en te ontwikkelen. Dat doen we samen met een topteam van ZZP-muziekdocenten. De lessen beginnen na schooltijd, tot 22.00 uur. We hebben een breed aanbod aan muzieklessen op verschillende instrumenten. Een korte muziekoriëntatiecursus voor kinderen vanaf 6 jaar. Er worden musical-theater cursussen gegeven en diverse workshops. Én we beschikken over drie compleet ingerichte repetitie ruimtes.
Onze aanpak is laagdrempelig. De leerlingen moeten vooral plezier hebben en blijven houden in muziek maken. Ook daarom was het gebouw Carbon6 voor ons een goede locatie. Het gebouw is zelf laagdrempelig en ligt bovendien erg centraal, vlak naast het station. Dus goed bereikbaar met het openbaar vervoer.
Voor ons is het prettig werken hier. Je voelt en merkt de kruisbestuiving die er onder de huurders is. Er heerst een goede onderlinge sfeer, er is een echt community-gevoel. De mensen zoeken elkaar op. Zoals hier bij Chopain, bij Mario aan de koffie. ‘

‘Tijdens de Open Dag kan iedereen komen kennismaken met de leerlingen en met de docenten. Er zullen diverse bandjes van Macc Jeff buiten op een podium optreden; Company4Y – Monty’s Revenge en de JZ band. Binnen geven drumleerlingen een presentatie. Ook lichten we een tipje van de sluier over de nieuwe songwriting-lessen die we gaan geven. Door niemand minder dan Aïcha Cherif en Juul de Bruin. Voor degenen die altijd al eigen liedjes hebben willen schrijven maar niet weten hoe te beginnen.’
Dus kom zondag tijdens de Open Dag kijken én luisteren naar Popschool Parkstad op Carbon6.

Info Open Dag Carbon6

  • De ingang van het Carbon6-terrein ligt aan de Kloosterweg 1, althans voor voetgangers en fietsers.
  • Auto’s kunnen de parkeerplaats van het terrein bereiken via de CBS-weg.
  • Toegang en parkeren is gratis.
  • Meer informatie vindt je op www.facebook.com/Carbon6Heerlen/ en op de website van Carbon6.nl.