OM is zich bewust van verjaringstermijn zaak Nicky Verstappen

Foto: Politie / Heerlen.nieuws.nl

Morgen, vrijdag 10 augustus is het precies twintig jaar geleden dat de toen elfjarige Nicky Verstappen werd gevonden op de Brunssummerheide nabij de grens van Brunssum en Landgraaf. Hij werd dood aangetroffen op ruim een kilometer van het zomerkamp waar een aantal kinderen uit Heibloem bivakkeerden.
Met de bewuste datum in het achterhoofd is men zich bij het Openbaar Ministerie (OM) in Limburg ervan bewust dat een mogelijke verjaringstermijn kan gaan meespelen in de zaak Nicky Verstappen.

Verjaren

Weliswaar kunnen moord, doodslag en verkrachting niet verjaren.
Maar indien die uiteindelijk niet kunnen worden bewezen kan het zijn dat de zaak alsnog verjaard is. Bijvoorbeeld als alleen een lichter vergrijp bewezen kan worden. Daarvoor gelden verjaringstermijnen van drie tot maximaal twintig jaar. En die zijn nu dus voorbij.
“We zijn ons zeker bewust van verjaringstermijnen”, laat een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) donderdagavond desgevraagd weten.

Verwantschapsonderzoek

De politie heeft in een verwantschapsonderzoek naar de dood van Nicky inmiddels het DNA afgenomen van meer dan 15.000 mannen. Het onderzoek loopt nog.
Het gaat om het grootste DNA-verwantschapsonderzoek ooit in Nederland gehouden. Doel is om via een gedeeltelijke match van een DNA-familieprofiel zicht te krijgen op de dader. De politie hoopt dat bijvoorbeeld een broer, oom of neef in beeld komt. Via hen zou mogelijk de man kunnen worden getraceerd wiens DNA op het lichaam van Nicky werd gevonden.

Laatste mogelijkheid

Het OM liet eerder weten dat het verwantschapsonderzoek de laatste reƫle mogelijkheid is om deze zaak tot een oplossing te brengen. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaat het verzamelde DNA vergelijken met het DNA dat bij Nicky Verstappen is gevonden. Dat kan nog maanden duren.

Het onderzoek moet duidelijkheid geven over de dood van Nicky. In totaal kregen meer dan 20.000 mannen een oproep om DNA af te staan, maar een relatief groot aantal van hen kwam niet opdagen.

Reacties

article
68920
Moord, doodslag en verkrachting kunnen niet verjaren, lichtere vergrijpen wel
Morgen, vrijdag 10 augustus is het precies twintig jaar geleden dat de toen elfjarige Nicky
https://heerlen.nieuws.nl/nieuws/68920/verjaringstermijn-zaak-nicky-verstappen/
2018-08-09T19:32:28+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/148/2018/01/26121113/politieonderzoek-nicky-verstappen-e1516965268259.png
dna-onderzoek, Nicky Verstappen, verjaring, verwantschapsonderzoek
Nieuws