Gemeente Heerlen start op 9 juli proef met bodycams

Bodycam politie Utrecht
Bodycam politie Utrecht
Foto: Wikipedia

De Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA) in de gemeente Heerlen krijgen bodycams. Dit heeft het college van B&W besloten.
Het betreft in eerste instantie een proef van een half jaar, daarna wordt gekeken of deze proef verlengd wordt.

Incidenten en geweld

Sinds kort spelen de BOA’s een belangrijke rol bij de veiligheid in de buurten en het centrum. Daarbij krijgen zij regelmatig te maken met incidenten, zowel verbaal als fysiek geweld. De aanwezigheid en inzet van een bodycam moet zorgen dat dreigende situaties niet uit de hand lopen en dat de BOA’s zich veiliger voelen tijdens hun werk.

Bodycam

Een bodycam is een kleine camera die op het uniform van de BOA is bevestigd. De camera registreert zowel beeld als geluid.
De BOA zet de bodycam pas aan wanneer een situatie uit de hand dreigt te lopen. De bodycam maakt constant opnames die telkens na 30 seconden worden overschreven.
Op het moment dat de BOA vindt dat zijn veiligheid of de veiligheid van derden in gevaar is, drukt hij de knop van de camera in en worden de beelden vastgelegd. De BOA meldt aan de betrokkenen dat hij de camera aanzet.
De beelden worden gebruikt als bewijsmateriaal, bij de behandeling van klachten, de opsporing of vervolging van strafbare feiten en op verzoek van de boa voor evaluatie van zijn eigen handelingen.

De betrokkenen kunnen de beelden opvragen. Indien er binnen 28 dagen geen verzoek wordt ingediend, worden de beelden vernietigd.

De proef start op 9 juli 2018 en duurt 6 maanden. De proef wordt dan geëvalueerd en bij een succes wordt de inzet van bodycams verlengd.