VAN GELUK SPREKEN: verhalenzoektocht in Eikenderveld

Foto: Van Geluk Spreken

VAN GELUK SPREKEN is een verhalenzoektocht in de Heerlense wijk Eikenderveld waarin de bewoners aan de hand van persoonlijke verhalen rondom het thema ‘geluk’ een nieuw geluid laten horen over hun wijk. De eerste verhalen zijn in augustus te beluisteren op Cultura Nova.

In de huidige tijd ligt er veel nadruk op de dingen die niet goed gaan. We oordelen snel en hebben de menselijke neiging om meer aandacht te schenken aan problemen dan aan positieve ervaringen. Dat is jammer, want daarmee creëren we op voorhand een negatief beeld van de werkelijkheid.
Stichting De Kopsalon en Cultura Nova willen dit beeld helpen kantelen. Dat zouden zij overal kunnen doen, maar hun oog is gevallen op de Heerlense wijk Eikenderveld.

Eikenderveld

Wat is het verhaal van Eikenderveld? En wie bepalen de toon en inhoud?
Als het goed is zijn dat de mensen die er wonen. Toch wordt dat in de wijk niet altijd zo gevoeld, want Eikenderveld heeft ervaring met negatieve publiciteit. En toegegeven, de CBS-cijfers over jeugdarmoede in de wijk zijn hoog. Daar moet absoluut iets aan gebeuren.
Toch heeft het geen zin om alleen de problemen te benadrukken, immers door steeds dezelfde plaat op te zetten verandert de muziek niet. En het zijn niet problemen die Eikenderveld definiëren: de mensen die er wonen maken de wijk.

Om die mensen – en daarmee de wijk – echt te leren kennen, is in Eikenderveld een zoektocht gestart naar persoonlijke verhalen rond het thema geluk. Dit biedt de bewoners de kans zelf het verhaal van hun wijk te ‘schrijven’ en beelden bij te stellen.

Verhalenateliers

Het zoeken naar verhalen gebeurt onder andere tijdens zogenoemde verhalenateliers: gezellige, out-of-the-box bijeenkomsten waar bewoners worden uitgenodigd op zoek te gaan naar wat zij als geluk ervaren. Dat woord betekent immers voor iedereen wat anders. Bij die zoektocht worden ze begeleid door de creatieve professionals van Stichting De Kopsalon.
De resultaten van de eerste verhalenateliers zijn te vinden op www.vangelukspreken.nl.

Cultura Nova

Om het project VAN GELUK SPREKEN te kick-starten, geeft Cultura Nova de verhalenvertellers een uniek podium: zes audioverhalen zijn in augustus al te beluisteren in ‘De Kopsalon voor Hoofdzaken’ op het festivalterrein voor de schouwburg.

Verhalenateliers

Er vinden in aanloop naar de zomervakantie nog twee verhalenateliers plaats.
Bewoners van Eikenderveld – vanaf 10 jaar – zijn dan van harte welkom in het Markieshuis, Markiesstraat 5 Heerlen op:

  • Vrijdag 29 juni, van 15.00 tot 16.00 uur; en
  • Woensdag 4 juli, van 19.30 tot 20.30 uur.