Eke Zijlstra nieuwe voorzitter Nederlands Mijnmuseum in Heerlen

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Eke Zijlstra is eind vorige maand door het bestuur van het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen benoemd tot nieuwe voorzitter. Hij volgt daarmee Wiel Niks op die jarenlang voorzitter en boegbeeld was van het mijnmuseum. De heer Niks gaf onlangs te kennen dat hij wilde terugtreden als voorzitter.

Nederlands Mijnmuseum

Het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen werd eind vorige eeuw opgericht door de oud-mijnwerkers Wiel Niks en Frans Thelen. Op 17 december 2005 werd het officieel geopend door de voormalige minister van Onderwijs Maria van der Hoeven.
Vanaf de oprichting was Wiel Niks – met een korte onderbreking – voorzitter van het mijnmuseum.

Grote inzet en passie

Dankzij zijn grote inzet en passie voor het behoud van het mijnverleden van onze regio is het Nederlands Mijnmuseum uitgegroeid tot een museum dat jaarlijks zo’n 11.000 bezoekers trekt.
Onder zijn leiding zijn ook de plannen ontwikkeld die moeten leiden tot een vernieuwd mijnmuseum – een Nationaal Mijnmonument.

Eke Zijlstra

De heer Eke Zijlstra – onder meer bekend van zijn vroegere functie bij het Atrium-ziekenhuis in Heerlen maar ook vanwege zijn betrokkenheid bij Schunck, het Savelbergklooster en Cultura Nova – is op 24 mei 2018 benoemd tot de nieuwe voorzitter van het Nederlands Mijnmuseum.
Eke Zijlstra was tot voor kort lid van de Raad van Advies van het Mijnmuseum. Nu heeft hij die plaats ingeruild voor het voorzitterschap.

Bestuur en Raad van Advies van het Nederlands Mijnmuseum betuigen hierbij – nogmaals – hun dankbaarheid aan Wiel Niks voor zijn inzet voor en grote betrokkenheid bij het mijnmuseum.