Subsidie voor upgrading 10 gevels in kernwinkelgebied Heerlen-centrum

Foto: Heerlen.nieuws.nl

De gemeente Heerlen heeft de eerste reeks subsidies goedgekeurd voor het verbeteren van de gevels van panden in het centrum van de stad.
Op basis van de ‘subsidieverordening gevelverbetering Heerlen centrum’ draagt de gemeente in totaal maximaal €415.000,- bij aan pandeigenaren om de gevels van hun panden te renoveren. Maar de verwachting is dat de werkelijke kosten aanmerkelijk lager zullen liggen. Dat zal de komende drie maanden duidelijk worden.

Panden subsidie

Voor de subsidie komen in aanmerking de panden van:

  • S. Vaessen op de hoek Bongerd 9 en 11, Oranje Nassaustraat 1;
  • N. Naebers-Botterweck aan de Dautzenbergstraat 23;
  • Ch. Wilms aan de Saroleastraat 71;
  • VVE Oranje Nassaustraat 8 / Dautzenbergstraat 15.

Voorts 5 panden van Metroprop:

  • Schinkelstraat 2 / Honigmannstraat 51;
  • Honigmannstraat 53;
  • Honigmannstraat 55;
  • Honigmannstraat 57;
  • Honigmannstraat 57a.

Het betreft bij bovengenoemde 9 panden telkens een bijdrage van €35.000,- per pand met een maximum van 50% van de werkelijk gemaakte totale kosten ten behoeve van de voorgenomen gevelrenovatie.

Voor de voorgenomen gevelrenovatie aan het pand Coriocenter, ingang hoek Saroleastraat / Van der Maessenstraat verstrekt de gemeente een maximale subsidie van €100.000,- met een maximum van 50% van de werkelijk gemaakte totale kosten.

Voorwaardes voor deze subsidies zijn dat de uitvoering van de gevelrenovatie start binnen 3 maanden na dagtekening van de subsidiebeschikking, dat de uitvoering uiterlijk 24 maanden na dagtekening van de subsidiebeschikking gereed is en dat de gevelverbetering wordt uitgevoerd conform de aan de
subsidiebeschikking gehechte beschrijving van de te treffen maatregelen.

Gevelverbetering Heerlen centrum

Met de gevelverbetering wil de gemeente de kwaliteit van de openbare ruimte verbeteren om op die manier een aangenamere sfeer te scheppen in de binnenstad. De gevels aan de straatkant zijn daarbij mede beeldbepalend en hebben een directe invloed op de sfeer en beleving.

Bidboek Urban Heerlen

In het kader van bidboek Urban Heerlen zijn met IBA en provincie Limburg afspraken gemaakt om in de periode 2016 – 2020 minstens 12 gevels te herstellen (ambitie 11).
Voor het realiseren van de ambities inzake gevelverbetering in Heerlen centrum is een budget van €700.000,- beschikbaar. Hiervan is €300.000,- bedoeld voor het aanpakken van majeure gevels en €400.000,- voor ‘gewone’ gevels

Kernwinkelgebied

In november 2017 is de eerste oproep uitgegaan. Deze oproep was gericht op het kernwinkelgebied.
Er zijn 12 aanmeldingen binnen gekomen, 2 majeure gevels en 10 ‘gewone’ gevels.
Hiervan zijn de eerder genoemde 10 gevels door de Adviescommissie positief beoordeeld.