Brightlands Smart Services Campus in Heerlen groeit

Foto: Marcel van Hoorn / Brightlands Smart Services Campus

Ruim 1,5 jaar na de opening van de Brightlands Smart Services Campus breidt de campus uit met een nieuwe community vloer van 3.000 m2, speciaal ingericht voor het fieldlab Techruption.
Op de nieuwe vloer van de campus werken start-ups aan duurzame innovaties op het gebied van blockchain, kunstmatige intelligentie en oplossingen om (de gevolgen van) klimaatverandering tegen te gaan. Dit doen ze in co-creatie met bedrijven, studenten en kennispartners.
De nieuwe community vloer werd feestelijk geopend door vertegenwoordigers van Provincie Limburg, APG, Universiteit Maastricht, IBA Parkstad, Gemeente Heerlen en de Campus.

Verbindingen

Joost van den Akker, Gedeputeerde Economie en Kennisinfrastructuur Provincie Limburg: “Open innovatie op het gebied van big data krijgt op de Brightlands Smart Services Campus veel ruimte om te groeien, waarbij start-ups in combinatie met experts Techruption op de kaart zetten en zo werken aan maatschappelijk actuele vraagstukken. Met deze nieuwe community vloer kan dat nóg beter. Het is een mooie stap die vandaag wordt gezet, reden voor een feestelijk moment. Maar laten we de vaart er ook in houden. Zorgen dat we deze unieke ruimte maximaal benutten. Dat is in het belang van de start-ups, de Brightlands campussen en alle betrokken partners. Maar bovenal een extra versneller voor de groei en innovatie van de Limburgse kenniseconomie die we de korte tijd dat we met Brightlands bezig zijn hebben gerealiseerd.”

Innovatieproces innoveren

Peter Verkoulen, CEO van de Brightlands Smart Services Campus: “Op de Brightlands Smart Services Campus is het leggen van de verbinding tussen kennis, technologie, wetenschap en maatschappelijke vraagstukken dagelijkse praktijk. Deze opzet is niet alleen uniek in Nederland, maar bovenal zeer effectief. Hier wordt feitelijk het bestaande innovatieproces geïnnoveerd. Inmiddels zijn meer dan 60 bedrijven en instellingen verbonden aan onze campus en dat worden er elke dag meer. Wij zijn bijzonder trots dat we vandaag ruim 400 belangstellenden mogen ontvangen voor de opening van de uitbreiding van de campus.”

Techuption

Het fieldlab van Techruption biedt een drietal unieke programma’s waarin onder professionele begeleiding een idee wordt uitgewerkt tot een concreet prototype. Dit gebeurt altijd cross-sectoraal, wat betekent dat in een gemengd team aan een project wordt gewerkt. Voor start-ups is er een incubatieprogramma in samenwerking met Brightlands Innovation Factory en met gevestigde bedrijven wordt in samenwerking met TNO, BISS Instituut en SCO Smart Climate Opportunities gewerkt aan innovatietrajecten in zogenoemde use-cases. Binnen de programma’s wordt agile gewerkt door middel van korte, intensieve sprints.

Brightlands Smart Services Campus

Techruption maakt deel uit van de Brightlands Smart Services Campus. Een open innovatie community waar wetenschappers, ondernemers, studenten en investeerders samenwerken aan de digitale transformaties op het gebied van duurzaamheid en gezondheid. De Brightlands Smart Services Campus richt zich hierbij primair op het ontwikkelen en faciliteren van een community die data kan omzetten in slimme diensten. Founding fathers van de campus zijn APG, Maastricht University en de Provincie Limburg.

Op de foto, v.l.n.r.: Emile Roemer, Nick Bos, Peter Verkoulen, Annette Mosman en Joost van den Akker openen de nieuwe community vloer van de Brightlands Smart Services Campus.
Fotograaf: Marcel van Hoorn

Reacties