Tentoonstelling ‘O lungo drom’ in oude pand Rabo-bank

Foto: Comité voor de Viering van 4 en 5 mei in de gemeente Heerlen

Op initiatief van het Comité voor de Viering van 4 en 5 mei in de gemeente Heerlen is de tentoonstelling ‘O lungo drom’ (De lange tocht) van 20 tot en met 27 mei te zien. Deze vindt plaats in het voormalig gebouw van de RABO-bank in Heerlen, op de hoek van de Promenade en de Honigmannstraat.
Dit is het slot van een reeks evenementen in het kader van mei als maand van herdenking.

Roma en Sinti

Deze tentoonstelling vertelt over de lange tocht van Roma en Sinti door de wereld. Het is een creatie van Beike Steinbach. Zij toont ons de geschiedenis van de Sinti en de Roma in Nederland, waarbij ook bij de afschuwelijke gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog uitgebreid aandacht krijgen.

Tentoonstelling

De tentoonstelling bestaat uit foto’s en toelichtende teksten, naar thema afgedrukt op achttien dubbelzijdige panelen.
Het is bijzonder hoe deze door de hele geschiedenis ook in ons land zo vervolgde groepen, door de inspanningen van mensen als Zoni Weisz, Beike Steinbach en Roger Moreno, de laatste jaren sterk gerehabiliteerd zijn en zelfs het recht hebben gekregen op een eigen leefwereld en op hun eigen identiteit.
Dat recht wil het Comité met deze tentoonstelling onderlijnen.

De opening van de tentoonstelling vindt plaats op zaterdag 19 mei vanaf 14.00 uur. Wethouder Van Zutphen zal dan de officiële opening verrichten namens de gemeente Heerlen.
Peter Jorna van de Universiteit van Amsterdam zal als ter zake deskundige adviseur de tentoonstelling inleiden. Verder komen enkele Sinti van de stichting Kleeza hun eigen verhaal vertellen.

Ook is er een muzikale bijdrage op deze openingsmiddag van Roger Moreno. Hij komt met contrabassist Janusch Hallema en de gebroeders Adell op gitaar.

Openingsdagen en -tijden

De tentoonstelling in het voormalig gebouw van de RABO-bank, op de hoek van de Promenade en de Honigmannstraat, is verder op de volgende dagen van 12 tot 16 uur te bezichtigen:

  • zondag 20 mei;
  • woensdag 23 mei;
  • donderdag 24 mei;
  • vrijdag 25 mei;
  • zondag 27 mei.

Reacties