Komende zaterdag en zondag: Nationale Molendagen 2018

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Op 12 en 13 mei 2018 worden de Nationale Molendagen gehouden, het belangrijkste molenevenement van Nederland. Dit jaar is het thema: ‘Ontmoet de molenaar!’
De aanleiding hiervoor is de UNESCO-inschrijving van het Nederlands Molenambacht op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed.
Vele honderden molens doen mee en op een groot aantal plaatsen worden feestelijke activiteiten georganiseerd.

In Limburg zijn zo’n 45 molens geopend op 12 en/of 13 mei. Ontmoet de molenaar en geniet van diverse speciale activiteiten!
Kijk op www.molens.nl voor een overzicht.

Regio Parkstad

In de gemeente Heerlen zelf doet alleen de watermolen ‘de Oliemolen’ op zondag actief mee aan de Nationale Molendagen.
Geïnteresseerden in windmolens kunnen nabij de regio Parkstad terecht bij de Sint Hubertusmolen in Klein Genhout die op zaterdag én zondag van 10.00 tot 17.00 uur open is voor publiek en dan draait en maalt, bij de Van Tienhovenmolen in Wolfshuis-Bemelen die op zaterdag 12 mei tussen 11.00 en 17.00 uur draait en maalt en open is voor publiek, en bij de Janssenmolen in Oirsbeek die op zondag 13 mei van 11.00 tot 16.00 uur al draaiende toegankelijk is en waar pannenkoeken gebakken en van speltwafels en speltkoekjes geproefd kan worden.

Activiteiten

Op zaterdag 12 en zondag 13 mei 2018 zijn vele honderden wind- en watermolens in Nederland open voor bezoek. Veel molenaars organiseren speciaal voor de Nationale Molendagen extra activiteiten op en rond de molen, waardoor het een onvergetelijk uitstapje wordt voor jong en oud. Proef van heerlijke molenpannenkoeken, volg een fiets- of wandelroute, luister naar live muziek of geniet van demonstraties en exposities op een van de molens.
Alle opengestelde molens staan op www.molens.nl en zijn te herkennen aan de blauwe wimpel en de ronddraaiende wieken of waterraderen.

Molen Ontdekboekje

Voor de allerkleinsten ligt op elke opengestelde molen een gratis Molen Ontdekboekje klaar. Dit staat vol met leuke raadseltjes, puzzeltjes en andere leuke opdrachten waarmee zij niet alleen de verschillende molentypen leren ontdekken, maar ook van alles leren over het werk van de molenaar.

Bezoek de Oliemolen in Heerlen

De Oliemolen ligt op loopafstand van het centrum van Heerlen aan de Caumerbeek. Tijdens de Nationale Molendag op zondag 13 mei zal deze watergedreven korenmolen draaien en malen en is hij van 11.00 tot 16.00 uur opengesteld voor het publiek.

Geschiedenis

De oudste delen van de als oliemolen gebouwde bovenslagmolen dateren uit 1502. In 1828 werd de molen tevens ingericht als korenmolen en sinds 1905 alleen als zodanig in gebruik. Het grote bovenslagrad bevindt zich aan de gesloten binnenplaats van het gebouwencomplex.
Tussen 1977 en 1979 werd de molen gerestaureerd en in de periode 1989-1999 hersteld. In 2011 werd een compleet nieuw waterrad geplaatst.
Momenteel is in het gebouw de firma Reesink B.V. gevestigd, waarvan de eigenaar in zijn vrije tijd met de molen op waterkracht nog steeds voor menselijke consumptie maalt. Het eigen gemalen meel wordt met veel aanvullende producten in een apart bakkerswinkeltje verkocht.