Dia-avond in het Mijnmuseum in Heerlen over veranderend landschap

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Op woensdagavond 9 mei 2018 organiseert het Nederlands Mijnmuseum een presentatie over de veranderingen in het landschap als gevolg van de mijnsluitingen.

Het Nederlands Mijnmuseum bezit een mooie en bijzondere collectie dia’s over de afbraak van de bovengrondse mijngebouwen.
Aansluitend op het thema van de maand april in het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018, het ‘gemaakt landschap’, organiseert het Mijnmuseum een avond over het veranderd landschap in Parkstad.

Informatie over veranderingen in het landschap

Op 31 december 1974 sloot de Oranje Nassau I als laatste van de 12 mijnen die in Zuid-Limburg waren gevestigd.
Na de sluiting werd vrijwel alles wat aan de mijnen herinnerde gesloopt en opgeruimd. Het verdwijnen van de mijnen had grote gevolgen voor de aanblik van de omgeving.
Naast deze directe zichtbare veranderingen hadden de mijnsluitingen ook gevolgen op het gebied van bijvoorbeeld werkgelegenheid en het verenigingsleven. Wat dit alles heeft betekend voor de mijnstreek wordt in deze presentatie uitgelegd.

Programma

Vanaf 19.00 uur worden de bezoekers ontvangen met een kopje koffie en een stukje vlaai.
Na een welkomstwoord en een introducerend filmpje verzorgt Kevin Raetsen een diapresentatie die gaat over de directe gevolgen van de veranderingen voor het landschap.
Hierna vertelt Jenny Kranendonk over de sociale gevolgen die deze veranderingen met zich mee brachten.
De presentatie wordt aangekleed door filmpjes en muziek, en de avond wordt afgesloten met een borrel.

Informatie

  • Deelnemers dienen zich van tevoren aan te melden door een mail te sturen naar [email protected];
  • Adres: CBS-weg 2, 6412 EZ Heerlen;
  • Aanvangstijd: 19.00 uur;
  • Kosten: € 7,50 p.p.;
  • Parkeren: op het terrein van Carbon6 Heerlen (navigeren op CBS-weg), in het museum krijgen bezoekers een uitrijkaartje.