Illegaal chemisch fabriekje aangetroffen in gemeente Voerendaal

Foto: Politie.nl

Voerendaal – In samenwerking met de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) ontmantelde de politie een illegaal chemisch fabriekje in een garage bij een woning aan de Bergseweg in de gemeente Voerendaal.
Een aanwezige mede-eigenaar van de woning is aangehouden.
Tijdens een gezamenlijke controle van gemeente, brandweer en politie trok het terrein de aandacht van de wijkagent. Al snel bleek dat er mogelijk sprake was van productie van synthetische drugs.

Onderzoek drugslab

In een grote garage bij de leegstaande woning trof de politie een amfetamine productielocatie aan. De situatie werd bevroren tot de komst van de medewerkers van het LFO, die gespecialiseerd zijn in het ontmantelen van dergelijke ‘fabriekjes’. Theo Jacobs, coördinator van het onderzoek geeft aan waarom hij het woord ‘drugslab’ liever vervangt door chemische fabriek. “Bij het woord drugslab wekken we misschien de indruk dat er sprake is van een steriel chemisch laboratorium waarin hygiënisch wordt gewerkt met witte overals en handschoenen. In de situatie die we hier aantreffen is niets van dat alles te zien. Het is meer een illegale chemische fabriek waarbij gekwalificeerd personeel ontbreekt en waarbij niet gewerkt wordt volgens de juiste veiligheidsprocedures en normen.”

Vrij recent sprake van productie

De gezamenlijke controle die leidde tot de ontdekking was gericht op bouw- en woontoezicht en milieu. Tijdens de controle was duidelijk sprake van een chemische damp op het terrein. Mogelijk is er sprake van afvaldumping. Dit wordt onderzocht. Tijdens de ontmanteling bleek dat er vrij recent sprake was van productie.
De aangehouden man is overgebracht naar het politiebureau. Onderzoek moet uitwijzen of en zo ja op welke manier er sprake is van betrokkenheid bij deze zaak.