Transformatie van regio Parkstad op investeringsagenda

Foto: Heerlen.nieuws.nl

In een investeringsagenda gericht op een duurzamer en toekomstbestendig Limburg én Nederland, biedt de provincie Limburg samen met een veertigtal partners aan de Rijksoverheid drie investeringslijnen aan, uitgewerkt in 11 concrete projectvoorstellen. Dit om met een sterk partnerschap met de Rijksoverheid samen de schouders te zetten onder urgente opgaven.
Een van die investeringslijnen behelst de transformatie van de regio Parkstad.

Investeringsagenda

Dit Limburgs aanbod is een investeringsagenda voor de komende vier jaar waarbij Rijk, Provincie en gemeenten zaken los trekken, versnellen en mensen engageren voor het aanpakken van de grote opgaven van de toekomst.
Om een kettingreactie los te maken van 1,1 miljard euro aan investeringen, wordt van het Rijk een bijdrage van 172,5 miljoen euro gevraagd. Met als resultaat een forse CO2-reductie van het nationale chemiecluster Chemelot, een breed pakket aan duurzaamheidsmaatregelen voor 30.000 Limburgse woningen (waarvan 10.000 à 15.000 aardgasvrij) en een grootschalige kwaliteitsimpuls voor de regio Parkstad. Het totale investeringspakket is goed voor een werkgelegenheidsimpuls van ruim 34.000 arbeidsjaren.

Investeringslijn 1: Duurzaamheidstransitie van het nationale chemiecluster Chemelot

De duurzaamheidstransitie van Chemelot was al op stoom, maar staat in het licht van de klimaatafspraken in Parijs voor een kolossale uitdaging. Innovaties en doorbraaktechnologieën zijn daarbij noodzakelijk. Met investeringsprojecten wil Limburg inzetten op de verdere uitbouw van innovatie en kennis, pilots en proefprojecten voor nieuwe technologie en infrastructuur voor duurzame toekomstbestendige ontwikkelingen en CO2-reductie. Daarvoor zijn tevens aanpassingen nodig van wet- en regelgeving.

Investeringslijn 2: Verduurzaming van de Limburgse gebouwde omgeving

Limburg kent een relatief ouder woningbestand dan de rest van Nederland. De opgave zit dan ook niet in grootschalige nieuwbouw, maar in transformatie van de bestaande woningen waarmee een extra verduurzamingsimpuls gegeven kan worden. De grootste en moeilijkste opgave daarbij is het stimuleren van particulieren om woningen energiezuinig te maken. Ook het uitbouwen van warmtenetten (restwarmte) maakt deel uit van het Limburgs aanbod. Daarnaast zetten de acht grootste Limburgse woningbouwcorporaties met een meerjaren-investeringsprogramma in op: warmtetransitie, wijkgerichte energietransitie en particulier bezit/verenigingen van eigenaren.

Investeringslijn 3: Transformatie van de regio Parkstad

Parkstad is een gebied met een forse grootstedelijke opgave. De regio worstelt al vele jaren met een zorgelijke en complexe sociaaleconomische problematiek. Vele vierkante meters winkelaanbod en kantoren moeten uit de markt worden gehaald, evenals ruim 10.000 verouderde particuliere woningen. De noodzakelijke transformatie zorgt voor een betere kwaliteit van wonen en leven, extra groenvoorzieningen en nieuwe impulsen voor stedelijke cultuur en erfgoed. De samenwerkende gemeenten, bureau Parkstad Limburg en de Internationale Bau Ausstellung (IBA) Parkstad helpen om een extra kwaliteitsimpuls voor het centrum van Heerlen te realiseren én een gebiedsgerichte transformatie van wijken en buurten in de gehele Parkstad. Een opgave die in het belang van heel Limburg is.

Het maatschappelijk effect dat daarmee bereikt moet worden is:

  • Een totale make-over van het centrum van Heerlen/Parkstad, door onder meer 20.000 m² retail en 20.000 m² kantoren voor 2020 te onttrekken en 400 woningen toe te voegen, evenals nieuwe functies op het gebied van leisure/horeca;
  • In totaal ruim 10.000 verouderde, met name particuliere woningen, te transformeren of te slopen en 8.600 woningen aardgasvrij te maken door de aansluiting op Mijnwater;
  • In stadsdelen en wijken te investeren in toekomstbestendige winkelclusters en nog eens 80.000m² overtollige retail te onttrekken;
  • Te investeren in de verdere verduurzaming van woningen, gemeentelijk vastgoed, scholen, bedrijven;
  • In het IBA-Expositiejaar (2020) innovatieve en voorbeeldprojecten te hebben gerealiseerd die de fysiek-ruimtelijke en sociaaleconomische opgaven van Parkstad tentoonstellen;
  • Met de Duitse partners (Stadt Aachen en Städteregion Aachen) rondom het thema ‘ein gemeinsamer Wirtschaftsraum’ een gezamenlijk programma ontwikkelen.