Coaching-Connect verbindt: verbinden met jezelf en anderen!

Désirée Kalz en Richard Smit van Coaching-Connect
Désirée Kalz en Richard Smit van Coaching-Connect
Foto: Coaching-Connect

Het is nu ruim anderhalf jaar geleden dat Richard Smit, na 13 jaar lang bij de ambulance werkzaam te zijn geweest, met Coaching-Connect begon.
Als gediplomeerd jongerencoach ging hij zich met zijn bedrijf vooral toeleggen op de begeleiding van kinderen, jongeren en jongvolwassenen die een hulpvraag hadden. Vaak lag de oorzaak van die hulpvraag in een scheiding of huiselijk geweld. Jongeren die als gevolg van het uit elkaar gaan van hun ouders plotseling te maken kregen met persoonlijke onzekerheid, angsten en faalangsten, gingen pesten of werden gepest. En nog tal van andere hulpvragen. Graag wilde hij deze doelgroep een luisterend oor bieden. Samen kijken naar de mogelijkheden die er zijn om te leren omgaan met vaak lastige situaties.

Breder pakket

Het bedrijf van Richard groeide snel. Omdat het doel van Coaching-Connect is zoveel mogelijk mensen hulp te kunnen bieden, bleef Richard kijken naar wat er beter kon. Hoe hij hulp kon bieden voor het héle gezin, dus ook voor de ouders. Met ‘verbinden’ als sleutelwoord wilde hij zorgen dat er weer een balans kwam in de thuissituatie van die gezinnen. Om die wens te realiseren is toen gekozen om twee bedrijven samen te gaan voegen. Désirée Kalz was hier met haar bedrijf en expertise uitermate geschikt voor.

Volwassenen

Désirée is vooral werkzaam met volwassenen. Mensen die vastlopen in hun privésituaties maar ook als gevolg van werkgerelateerde problemen.
Zij kijkt waarom mensen doen zoals ze doen en waar dit gedrag vandaan komt. Om vervolgens, laagdrempelig en praktisch, aanpassingen te maken in hun gedragspatronen.
“Ik ben iemand die écht naar de mens kijkt waarbij ‘vertrouwen en toelaten’ de basis is. Het is nooit te laat om een keuze te maken. En of deze keuze goed of minder goed is maakt niet uit. Want je mag áltijd opnieuw kiezen.”

Bundeling van krachten en specialisaties

Door de gezamenlijke specialiteiten in één bedrijf samen te voegen konden Désirée en Richard meer bieden.
Voor een gezin werd met het aanbod van Coaching-Connect de cirkel rond. Zowel de kinderen, jongeren en volwassen kunnen nu allemaal bij hen terecht. Het voordeel is dat de lijnen kort zijn en hierdoor veel winst te halen valt voor het gezin. Zo ook op het financiële vlak, want zorg is duur en op deze manier gaan er ook geen onnodige gelden verloren. Coaching-Connect heeft voor alle gemeentes in Zuid-Limburg contractering waardoor de begeleiding ook vergoed kan worden voor hun doelgroep.
Ook vinden Désirée en Richard het erg belangrijk dat ze direct met een cliënt aan de slag kunnen wanneer die zich meldt. Hiermee onderscheidt Coaching-Connect zich van andere zorgaanbieders waar vele en lange wachttijden eerder regel dan uitzondering zijn.

Carbon6

Coaching-Connect is gevestigd in Carbon6 in Heerlen, het voormalige CBS-gebouw. Een laagdrempelige locatie. Een gegeven dat zeker van belang is voor mensen die hulp zoeken voor hun hulpvragen. Vanuit die informele maar dynamische ruimte in Carbon6 levert Coaching-Connect gestructureerd maatwerk voor de cliënt.

VRET

Coaching-Connect heeft tal van specialismen in huis die ze bij de coaching gebruiken. Aangeduid met niet meteen tot de verbeelding sprekende afkortingen.
Voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring – een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident – biedt EMDR (‘Eye Movement Desensitization and Reprocessing’) vaak soelaas.

Een andere methode die succesvol wordt toegepast is ‘VRET’, hetgeen staat voor ‘Virtual Reality Exposure Therapy’.
Een methode die vooral wordt toegepast bij cliënten met angst. Faalangst bijvoorbeeld. Denk daarbij aan het spreken in het openbaar, of voor grotere groepen. Bij het geven van presentaties. Maar ook bij hoogtevrees, pleinvrees, vliegangst of angst voor spinnen.
Richard: “Toen ik voor het eerst kennis maakte met Virtual Reality zag ik wat voor impact het heeft, hoe krachtig deze technologie is. We kunnen hiermee een sfeer creëren waarmee de ervaring krachtiger wordt en de beleving sterker is. Op die manier neem je wat je ziet voor waar aan. Door middel van VR kunnen we mensen helpen met het verwezenlijken van hun doelen.”

Virtueel coachen, uniek in Parkstad

Richard: “Coachen met VR is nog niet zo heel erg bekend en wij willen daar verandering in gaan brengen in Parkstad en omgeving. Het is een mooi, vooruitstrevend en effectief middel dat in de toekomst ook veel meer gebruikt zal gaan worden. We kunnen de angsten nu virtueel maken, zonder de cliënt met de ‘echte’ angstoorzaak te confronteren. Met een speciale 3D-bril begeleiden we de cliënt virtueel naar de angst toe. Die bril registreert elke beweging van je hoofd, waardoor je hersenen dit ervaren alsof je écht in een andere wereld zit. Je voelt je daardoor alsof een gebeurtenis daadwerkelijk plaatsvindt.
We proberen dan de exacte oorzaak bloot te leggen, en kijken hoe we die kunnen aanpakken of verzachten.

Er zijn vele soorten angsten. Per angst hebben we hiervoor een programma ontwikkeld. We kijken in welk facet de angst van de cliënt zit, en door haar of hem hiermee geleidelijk aan te confronteren probeer je rationeel de angstoorzaak te relativeren of te verzachten. Je kunt dan bijvoorbeeld de focus leggen op het genieten van het prachtige uitzicht in die situatie, in plaats van op de dreiging van de hoogte. De cliënt wordt tijdens de sessie voortdurend bewust gehouden van de veilige omstandigheden waarin zij/hij zich nu bevindt. Op deze manier kunnen we zoveel mogelijk effect uit de begeleiding halen”.

Kijk voor meer informatie op de site van Coaching-Connect.