Samenwerkingsovereenkomst fietsverbinding Heuvelland-Parkstad

Tekenmoment samenwerkingsovereenkomst
Tekenmoment samenwerkingsovereenkomst
Foto: Provincie Limburg

De gemeente Gulpen-Wittem en de gemeente Voerendaal werken plannen uit voor een fietsverbinding tussen het Heuvelland en Parkstad. In samenwerking met de provincie Limburg, de gemeente Heerlen en het Waterschap Limburg. Ook wordt bekeken hoe die aanleg gecombineerd zou kunnen worden met watermaatregelen langs deze verbinding.

De verbinding bestaat uit twee trajecten.
Een traject dat loopt van Etenaken naar Ubachsberg, de Vijfbundersweg-Vrakelbergerweg, in de volksmond ook wel ‘ruilverkavelingsweg’ genoemd.
Het tweede traject betreft de Daelsweg van Ubachsberg naar Heerlen.

Samenwerkingsovereenkomst

Op 22 maart ondertekenden de 5 betrokken partijen hiertoe een samenwerkingsovereenkomst. Namens de gemeente Voerendaal wethouder Brauers, namens de gemeente Gulpen-Wittem wethouder Franssen, namens de gemeente Heerlen wethouder Aarts, namens Waterschap Limburg DB-lid Van Wersch en namens de Provincie Limburg gedeputeerde Geurts.

Integraal plan

Het doel van deze samenwerkingsovereenkomst is het ontwerpen van een integraal plan. Tevens begint hiermee de grondverwerving voor een veilige fietsverbinding tussen Parkstad en het Heuvelland voor zowel woon-werk én toeristisch-recreatief fietsverkeer.
Daarnaast kan de aanleg van deze fietsverbinding knelpunten oplossen ten aanzien van wateroverlast. Dit in het kader van het actieprogramma Water in Balans van Waterschap Limburg. Het gezamenlijk doel is een landschappelijke inpassing van het geheel.

Bestuurlijk besluit

Voordat de ontwikkeling van de fietsverbinding begint wordt er eerst een ontwerp- en grondverwervingsplan opgesteld. Dat vormt de basis voor een bestuurlijk besluit dat moet aangeven of het plan uitgevoerd gaat worden of niet.
De komende tijd worden de plannen concreet uitgewerkt.