Mijnwaterenergie en historie in het Nederlands Mijnmuseum

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Op vrijdag 23 maart organiseert het Nederlands Mijnmuseum een presentatie over de historie van de mijnen en de hedendaagse mijnwaterenergie.
Het jaar 2018 is het Europees jaar van het cultureel erfgoed. Dit jaar heeft elke maand een gerelateerd thema. Het thema van de maand maart is water.

Mijnwaterenergie

Mijnwater BV vertelt eerst over de technologie die gebruikt wordt bij mijnwaterenergie.
Vervolgens vertelt de heer Wiel Niks, voorzitter van het Nederlands Mijnmuseum, over de historie van de mijnen en wat water betekende voor de mijnwerker ondergronds. De avond wordt afgesloten met een glaasje “mijnwater”.

Informatie over Mijnwater

De gemeente Heerlen startte in 2004 met het pilotproject Mijnwater om te kijken of het in de gangen van de voormalige mijnen aanwezige grondwater en de daar aanwezige temperaturen benut konden worden voor het leveren van warmte en koude aan de gebouwde omgeving. Dat bleek een succes.

De techniek heeft zich nu zo doorontwikkeld dat in Heerlen al diverse gebouwen en woningen Mijnwaterenergie geleverd krijgen.
Nog voor 2022 zullen 11.000 woningen in Parkstad Limburg aangesloten zijn op deze vorm van duurzame energie.
Hoe dit nu precies werkt legt Mijnwater BV uit tijdens de bijeenkomst in het Mijnmuseum.

Informatie

  • Adres: CBS-Weg 2, 6412 EZ Heerlen;
  • Aanvangstijd: 19.00 uur, ontvangst met een kopje koffie en een stukje vlaai;
  • Kosten: € 7,50 p.p.;
  • Aanmelden: bezoekers kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar [email protected].
  • Parkeren: op het terrein van Carbon6 Heerlen (navigeren op CBS-weg), in het museum krijgen bezoekers een uitrijkaartje.