Culturele instelling SCHUNCK* kijkt terug op een uitstekend jaar

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Veel nieuwe bezoekers wisten in 2017 de weg te vinden naar het Glaspaleis op de Bongerd in Heerlen, de wijkvestigingen en andere externe locaties waar SCHUNCK* actief is.
Zowel het museum, de bibliotheek als de afdeling muziek en dans mochten op toenemende belangstelling van de Heerlenaar rekenen.

Stijgende lijn

Directeur Kor Bonnema van SCHUNCK* is trots op de cijfers van afgelopen jaar en de duidelijk stijgende lijn in bezoekersaantallen. “SCHUNCK* heeft ook in 2017 weer bewezen dat er bij ons altijd iets te beleven en te leren valt. Mede dankzij projecten als DOOR! Masterplan Muziekonderwijs Limburg en CmK (Cultuureducatie met Kwaliteit) zijn we wederom intensief betrokken geweest bij het muziek- en cultuureducatieonderwijs aan leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs(**).”

In 2017 bereikte SCHUNCK* 8.250 leerlingen met muziek- en cultuuronderwijs, en realiseerde maar liefst 90.880 contactmomenten hieromtrent met scholen. Daarnaast verzorgde SCHUNCK* met de Bibliotheek op School leesbevorderingsprogramma’s voor 4.000 kinderen.
Ook de projecten binnen de wijken en op het vlak van zorg en welzijn bereikten in 2017 meer mensen (2.799) dan het jaar daarvoor (560).
In de bibliotheek hebben de Taalcafé’s en andere programma’s voor mensen die de Nederlandse taal beter willen leren beheersen meer deelnemers aangetrokken.

Dalend aantal bieb-leden

“De ledenaantallen voor de bieb dalen weliswaar”, vervolgt Bonnema, “maar steeds meer mensen komen voor educatieve of informatieve activiteiten naar SCHUNCK*. Ook zien we een toenemende vraag vanuit het onderwijs. Bijvoorbeeld naar voorlichting over verstandig gebruik van sociale media (mediawijsheid).
In 2016 telden we nog 6.400 deelnemers aan activiteiten van de bibliotheek, in 2017 zijn dat er 15.800. Een ruime verdubbeling dus.”

Culturele instelling met meerdere disciplines

SCHUNCK*, dat zich profileert als een culturele instelling met meerdere disciplines die elkaar binnen de programma’s aanvullen en versterken, ziet ook bij de andere onderdelen dat steeds meer mensen SCHUNCK* graag en regelmatig bezochten in 2017.
SCHUNCK* Museum ontving in totaal rond de 40.000 bezoekers.
De Bibliotheekvestigingen werden 234.000 keer bezocht, een flinke stijging ten opzicht van de 218.000 keer in 2016.
Het aantal leerlingen dat individuele lessen in de vrije tijd volgt bij de afdeling muziek en dans daalde. Deze daling weerspiegelt een landelijk beeld van het muziekonderwijs. Daartegenover staat de snelle toename van het aantal kinderen dat SCHUNCK* via school bereikt met muzieklessen, een koerswijziging die in 2016 heel bewust is ingezet om muziekles voor alle kinderen toegankelijk te maken en de doorstroom naar muzieklessen in de vrije tijd te stimuleren.

(**)Deze programma’s komen tot stand met steun van respectievelijk de Provincie Limburg, de Gemeente Heerlen en het Fonds voor Cultuurparticipatie.