Overdracht mijnbouwvlaggen en mijnbouwvaandels naar Continium

Foto: Nederlands Mijnmuseum

Afgelopen woensdag 21 februari vond de overdracht plaats van de gerestaureerde mijnbouwvlaggen en -vaandels van het Nederlands Mijnmuseum naar Continium discovery center. De behandelde objecten worden in bruikleen gegeven aan het Continium dat ze onder de juiste klimatologische omstandigheden bewaart.

Restaureren

Vorig jaar is besloten om vier vlaggen en twee vaandels van het NMM te restaureren in samenwerking met Continium omdat het unieke stukken betreft die het waard zijn om behouden te blijven. Er werd gezocht naar financiering om deze bijzondere objecten te laten verduurzamen. Uiteindelijk waren Stichting Fonds voor Sociale Instellingen (FSI) en Stichting Behoud Mijnhistorie (SBM) bereid dit project te steunen.
Vervolgens is textielrestaurator Doortje Lucassen benaderd om het project uit te voeren.

Originele staat

De zes objecten zijn terug gebracht naar hun originele staat. Tevens is er een versteviging in aangebracht om ze in de toekomst te kunnen tonen in een vernieuwd Mijnmuseum of in een expositie in Continium.

Vrijwilligersavond

De officiële overdracht vond plaats in het Nederlands Mijnmuseum tijdens een vrijwilligersavond. Aansluitend werd de film Barbara  van Mark Handels vertoond. Tevens was er gelegenheid om met de regisseur in discussie te treden.