Aanloop naar de Heëlesje Vastelaovend gaat nu echt beginnen

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Vanaf jongstleden ‘elfde-van-de-elfde’ zijn bij menigeen de carnavalskriebels al in opmars. Maar vanaf maandag 5 februari krijgt de aanloop naar de Heëlesje Vastelaovend toch de echte en extra sjwung. Met het vertrek van de Blauw Sjuut wordt dan de laatste week voor carnavalszondag ingeluid. Het vastelaovendvieren eindigt pas op carnavalsdinsdag, met de abdicatie van Sjtadsprins Roger II tussen 23.30 en 23.59 uur.
Enkele hoogtepunten alvast op een rijtje..

Vertrek Gilde Blauw Sjuut

Op maandag 5 februari vertrekt het Gilde Blauw Sjuut vanuit Heerlen om de carnaval aan te kondigen in de hele Euregio. Je kunt de bemanning omstreeks 13.00 uur uitzwaaien vanaf het Pancratiusplein.

Heksentreffe

Op woensdag 7 februari is het weer tijd voor nóg een ware Heerlense traditie: het Heksetreffe in samenwerking met H.V.V. de Winkbülle. Dit jaar onder het motto ‘Heel Heksetreffe bakt’. Hierbij gaan de dames als heks en met het thema in gedachten verkleed op stap en trekken langs de kroegen in de binnenstad. De deelnemende kroegen zetten allemaal een artiest op de planken. Om middernacht worden de pruiken en kromme neuzen afgedaan en verder gefeest. Sjtadsprins Roger II reikt de prijs uit aan de best verklede heks van de avond.

Intocht Gilde Blauw Sjuut

Op vrijdag 9 februari is de intocht van de Blauw Sjuut en zijn bemanning in hun thuishaven Heerlen. Omstreeks 21.15 uur meert de Blauw Sjuut aan op de Akerstraat ter hoogte van de Druppel. Vervolgens worden de laatste meters van de 68ste tocht feestelijk afgelegd, met als hoogtepunt de aankomst op het Pancratiusplein. Aansluitend worden de Sjuutemannen gehuldigd voor hun veilige thuiskomst.

Kinderoptocht

Op zaterdag 10 februari trekt de Kinderoptocht door de Heerlense binnenstad. Rond 13.30 uur vertrekt de stoet vanaf het Burgemeester van Grunsvenplein. Omstreeks 15.30 uur worden de prijzen uitgereikt in de TENT op het Pancratiusplein.

Grote optocht

Op zondag 11 februari trekt de grootste optocht van Nederland vanaf 12.30 uur weer door de Heerlense binnenstad. Aansluitend aan de Grote Optocht is vanaf 14.11 uur het Optochtbal in het Feestpaviljoen op het Pancratiusplein. De prijzen worden daar om 20.11 uur bekendgemaakt.

MiseraBAL

Direct na de grote optocht kan iedereen lekker komen dansen, zingen en kletsen op straat tijdens het eerste MiseraBAL! Op de Morenhoek (één van De Vijf Pleintjes) komt een prachtig programma aan artiesten voorbij. Het MiseraBAL is gratis toegankelijk op zondag 11 februari tussen 17.00 – 20.00 uur.

Lichtstoet

Feestelijke lichtjes op prachtige praalwagens. Op dinsdagavond 13 februari trekt traditioneel de Lichtstoet door de straten van de Heerlense binnenstad. Het evenement is gratis toegankelijk. De Lichtstoet Heerlen start vanaf de Geleenstraat, de route is verder als volgt: Geleenstraat – Pancratiusplein – Pancratiusstraat – Bongerd – Saroleastraat.

De TENT

Van vrijdag 9 tot en met dinsdag 13 februari staat de TENT weer op het Pancratiusplein met een vrijwel doorlopend programma voor jong en oud. Op vrijdagmiddag wordt er afgetrapt met de Poefelezitting en aansluitend het Blauw Sjuut Bal.
Zaterdag is het tijd voor het Kinderoptochtbal met daaropvolgend NOA-DE-TENT-TOE.
Op zondag natuurlijk het Optochtbal met prijsuitreiking.
Tijdens de carnavalsmaandag is er niet alleen het Eezelkesbal, maar ook Sjtundje Knipa en ‘s avonds de Witte Moandig Party.
Ook op carnavalsdinsdag dit jaar blijven de flappen van de tent geopend. Voor de beruchte Tante Annie’s Powersjoenkel party vanaf 18.00 uur waarbij Ummer d’rNeaver, de 36-jarige kolder- en sjtimmungsband uit Kerkrade, garant staat voor een spetterende avond, met een top line-up van tal van carnavalsartiesten.

CarNORval

De drie dagen gekkigheid aangevoerd door de Blauwe Schuit dringen ook dit jaar weer door tot in de NIEUWE NOR. De doldwaze vrijdagavond met anti-held Kees van Hondt, de dubstep/drum&bass Superhelden op zaterdag. De deuren openen op carNORvalszondag al om 18:00 uur voor liefhebbers van house en techno in carnavalskostuum.