Heerlen gaat voor deelname aan Europees programma voor digitaal beleid

Foto: European Commission

De gemeente Heerlen heeft zich ingeschreven voor de ‘Digital Cities Challenge’. Dit is een initiatief van de Europese Commissie met als doel om 15 Europese steden te helpen ‘digitaal beleid’ te ontwikkelen en in te voeren in het dagelijks leven van inwoners, ondernemers, medewerkers en kennisinstellingen.
Begin maart wordt bekend of Heerlen is toegelaten tot dit Europese programma.

Digitale transformatie

Het initiatief is met name bedoeld voor steden die al laten zien dat ze veel in hun mars hebben op het gebied van digitalisering.
Als Heerlen wordt toegelaten komen organisaties en ondernemingen uit de stad rechtstreeks in contact met experts die lokale en (inter)nationale ervaringen hebben op het gebied van digitale transformatie. Zo krijgen ze ‘gratis diensten’ (expertise, procesbegeleiding, kennisdeling) om een forse stap voorwaarts te maken. Daarmee kunnen de kansen benut worden die de verdere digitalisering van de stad ten goede komt.
De looptijd van het programma is 14 tot 18 maanden en alle informatie wordt in de Nederlandse taal aangereikt.

Heerlen Smart Services City

Economiewethouder Martin de Beer heeft goede hoop dat Heerlen wordt geselecteerd. “We vragen geen geld of subsidie, maar laten met onze acties en ambities zien, dat we een interessante kandidaat zijn. Heerlen als Smart Services City heeft veel potentie. Deelnemen aan het Europese programma Digital Cities Challenge biedt kansen waarmee we ideeën en initiatieven in een hogere versnelling kunnen oppakken. Daardoor worden ze beter zichtbaar en gaan ze meer ‘leven’ voor inwoners en bezoekers van onze stad. Dat is niet alleen goed voor de organisaties die zich bezighouden met smart services. Het is ook uitstekend om werkgelegenheid naar de stad/regio te halen en/of ervoor te behouden.”